Dýňový krém (*****)
Napsal: 16 lis 2009, 14:24
Tahle hustá polévka je asi to nejlepší jídlo z dýně které jsem kdy jedl. Navíc je hodně sytá, takže se dá použít i jako svačina místo dršťkovky nebo gulášovky.
Ingredience:
- asi 1kg dýně
- kousek másla
- jedna cibule
- stroužek česneku
- lžička mletého zázvoru nebo čerstvý strouhaný zázvor
- 2 bobkové listy
- několik kuliček nového koření
- špetka pepře
- vývar nebo kostka masoxu
- asi lžíce citrónové šťávy
- mléko
- sůl
- čerstvá pažitka
- kysaný smetana a krotonky(osmažený rohlík) na zdobení
Postup:
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku společně s novým kořením a bobkovým listem. Když cibule zesklovatí přidáme dýni nakrájenou na kostky a dále opékáme. Když je dýňe lehce osmahnutá přidáme nasekaný česnek a lžičku zázvoru. Promícháme a zalijeme vývarem tak, aby byla dýně akorát potopená a dusíme pod pokličkou. Během dušení trochu osolíme a opepříme. Po změknutí vylovíme listí a kuličky koření. Trochu naředíme mlékem a rozmixujeme do hladka. Doladíme krémovou konzistenci přidáním mléka. Dosolíme, přidáme trochu citrónové šťávy a šnitlík nakrájený nadrobno. Podáváme zdobené kysanou smetanou a krotonky.
Brou chuť!
Ingredience:
- asi 1kg dýně
- kousek másla
- jedna cibule
- stroužek česneku
- lžička mletého zázvoru nebo čerstvý strouhaný zázvor
- 2 bobkové listy
- několik kuliček nového koření
- špetka pepře
- vývar nebo kostka masoxu
- asi lžíce citrónové šťávy
- mléko
- sůl
- čerstvá pažitka
- kysaný smetana a krotonky(osmažený rohlík) na zdobení
Postup:
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku společně s novým kořením a bobkovým listem. Když cibule zesklovatí přidáme dýni nakrájenou na kostky a dále opékáme. Když je dýňe lehce osmahnutá přidáme nasekaný česnek a lžičku zázvoru. Promícháme a zalijeme vývarem tak, aby byla dýně akorát potopená a dusíme pod pokličkou. Během dušení trochu osolíme a opepříme. Po změknutí vylovíme listí a kuličky koření. Trochu naředíme mlékem a rozmixujeme do hladka. Doladíme krémovou konzistenci přidáním mléka. Dosolíme, přidáme trochu citrónové šťávy a šnitlík nakrájený nadrobno. Podáváme zdobené kysanou smetanou a krotonky.
Brou chuť!