Stránka 2 z 4

Dýňový krém (*****)

PříspěvekNapsal: 16 lis 2009, 14:24
od Majk
Tahle hustá polévka je asi to nejlepší jídlo z dýně které jsem kdy jedl. Navíc je hodně sytá, takže se dá použít i jako svačina místo dršťkovky nebo gulášovky.

Ingredience:
- asi 1kg dýně
- kousek másla
- jedna cibule
- stroužek česneku
- lžička mletého zázvoru nebo čerstvý strouhaný zázvor
- 2 bobkové listy
- několik kuliček nového koření
- špetka pepře
- vývar nebo kostka masoxu
- asi lžíce citrónové šťávy
- mléko
- sůl
- čerstvá pažitka
- kysaný smetana a krotonky(osmažený rohlík) na zdobení

Postup:
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku společně s novým kořením a bobkovým listem. Když cibule zesklovatí přidáme dýni nakrájenou na kostky a dále opékáme. Když je dýňe lehce osmahnutá přidáme nasekaný česnek a lžičku zázvoru. Promícháme a zalijeme vývarem tak, aby byla dýně akorát potopená a dusíme pod pokličkou. Během dušení trochu osolíme a opepříme. Po změknutí vylovíme listí a kuličky koření. Trochu naředíme mlékem a rozmixujeme do hladka. Doladíme krémovou konzistenci přidáním mléka. Dosolíme, přidáme trochu citrónové šťávy a šnitlík nakrájený nadrobno. Podáváme zdobené kysanou smetanou a krotonky.
Brou chuť!

Obrázek Obrázek

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 16 lis 2009, 21:31
od Alena
Hele, Majku, a to se ti to díky kombinaci citrónové šťávy a mléka nesrazí? Já tam dávám místo mléka nakonec trochu smetany a když je třeba, trochu té citr. šťávy (až po odstavení z plotny), a vždycky mám strach, aby se to nezdrclo - párkrát se tak stalo. Jinak nedávám koření - jen občas ten bobkový list - a přidám kousek pórku a 1-2 brambory. Je zajímavé, že někdy ta polévka je skvělá bez jakéhokoli dochucování a jindy chuť ne a ne "dohonit", i když ji dělám pořád stejně. Jako kdyby ta dýně měla pokaždé jinou chuť.

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 16 lis 2009, 21:59
od Majk
No jak vidíš tak se to nestrazí. :wink: Citrónu je jen trocha a po přidání mléka už to klokotem nevařím. Ale už parkrát jsem zapoměl polívku na plotně při ohřívání a stejně se to nesrazí.
Zato když dělám kulajdu a zapomenu ji na plotně je z toho hotová Ricotta :lol:

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 17 lis 2009, 14:41
od HankaS
já tam krom brambor přidávám ještě mrkev.

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 17 lis 2009, 21:35
od Alena
To já taky, když mi hokkaidík přijde málo oranžový :D10

Hokkaidó plněná mletým masem (****)

PříspěvekNapsal: 01 zář 2010, 22:58
od Majk
Prima jídlo z mladé tykvičky, která se k plnění sama nabízí. I když pokrm obsahuje spoustu masa a tuku, není to tak těžké jak by se mohlo zdát a může být i docela dobrou večeři. Přílohu tvoří právě lehká dýně, která vyvažuje tučné maso.

Ingredience:
- jedna mladá dýně Hokkaido
- olej
- jedna cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2kg mletého masa, nejlíp mix hovězího a vepřového
- asi 4 menší rajčata
- hrst bazalky
- špetka pepře
- trochu cukru
- sůl
- sýr na posypání, třeba parmazán

Postup:
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a když začíná lehce hnědnout přidáme nasekaný česnek a maso. Řádně opepříme a opékáme. Mezitím si rozčtvrtíme dýni, kterou vydlabeme a na spodku vzniklých lodiček seřízneme plošku, aby se nekolíbaly. Vše co jsme z dýně vydlabali nebo odkrojili nakrájíme na kostičky spolu s rajčaty. Když je maso lehce opečené, přidáme kostičky z dýně a rajčata. Směs osolíme a přidáme i trochu cukru. Když se vydusí většina šťávy, dochutíme solí, cukrem a přidáme nasekanou bazalku. Naplníme dýňové čtvrtky směsí, zasypeme sýrem a dáme zapéct do trouby. Když dostane sýr pěknou zlatavou barvu, je čas servírovat...
Brou chuť!

Spousta extra čerstvých surovin a bašta je na světě:
Obrázek Obrázek
Úplně mladé tykvičky se taky výborně hodí na Ratatouille. Rodič této hokkaidošky se zřejmě zapletl s cuketou a tak plody chytají zelené odstíny..

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 01 zář 2010, 23:01
od aminka
Tý jo! To musí být! Je vidět že máš fantazii, tohle bych mohla vyzkoušet, mladých dýniček je spousta.

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 02 zář 2010, 06:03
od ZdenekCernoch
by mě zajímalo jak sklidím ty naše drobečky na pastvině :mrgreen: autem k nim nezajedu a traktor nemám. Na frézu je to daleko :? Brácha na jaře vysadil jednu sazenici dýně a to co udělala je neskutečné. Zarostla plochu cca 10 x 10 metrů a má tam 6 drobečků se kterými dva lidi nehnou z místa. Další plody se tvoří, jsou malé do cca 20 kilo :roll: Nejhorší na tom je to, že ty plody můžou ještě měsíc růst a nabírat váhu :D a kdo je pak odnese těch cca 60 metru ve dva metry vysokých kopřivách k cestě to opravdu nevím S15

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 02 zář 2010, 09:06
od jujto
To je tak na helikopteru. :D

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 03 zář 2010, 14:07
od Pedro
Tak jestli ty dýně chceš jíst, tak si tam postav polní kuchyň a nemusíš je nikam nosit :lol:
Pokud je chceš nosit a říkáš, že s těmi drobečky dva lidi nehnou, tak na to vem tři S1

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 05 zář 2010, 17:37
od Alena
ZdenekCernoch píše:by mě zajímalo jak sklidím ty naše drobečky na pastvině :mrgreen: autem k nim nezajedu a traktor nemám. Na frézu je to daleko :? Brácha na jaře vysadil jednu sazenici dýně a to co udělala je neskutečné. Zarostla plochu cca 10 x 10 metrů a má tam 6 drobečků se kterými dva lidi nehnou z místa. Další plody se tvoří, jsou malé do cca 20 kilo :roll: Nejhorší na tom je to, že ty plody můžou ještě měsíc růst a nabírat váhu :D a kdo je pak odnese těch cca 60 metru ve dva metry vysokých kopřivách k cestě to opravdu nevím S15


Jo, Zdeňku, kdyby tam brácha byl vysadil marjánku, neměli byste jistě se sklizní problém :lol:

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 29 říj 2010, 23:04
od pelmatochromis
ZdenekCernoch píše:by mě zajímalo jak sklidím ty naše drobečky na pastvině :mrgreen: autem k nim nezajedu a traktor nemám. Na frézu je to daleko :? Brácha na jaře vysadil jednu sazenici dýně a to co udělala je neskutečné. Zarostla plochu cca 10 x 10 metrů a má tam 6 drobečků se kterými dva lidi nehnou z místa. Další plody se tvoří, jsou malé do cca 20 kilo :roll: Nejhorší na tom je to, že ty plody můžou ještě měsíc růst a nabírat váhu :D a kdo je pak odnese těch cca 60 metru ve dva metry vysokých kopřivách k cestě to opravdu nevím S15


Jak jste je manipulovali? Nebo tam ještě jsou? Stejně drobečky budete při zpracování porcovat - proč je nevzít mačetou na čtvrtky rovnou na místě?

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 08 lis 2010, 20:05
od Alena
Tady http://www.ceskatelevize.cz/porady/1008 ... recept=823 koukám, že akční hoši zamíchali do brkaše s hokkaidem i opražené jedlé kaštany. To by mohlo být zajímavé.

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 08 lis 2010, 23:19
od Majk
Zajímavé, vyzkoušíme... Bohužel kaštany jsou v naší sámošce nedostatkové zboží :lol: , snad časem budou v nějakém super-hyper márketu. A taky strašně nerad ty kaštany loupu.

V sobotu jsem nasadil proti podzimní depce barevnou přílohu ke špízu. Byla to variace na pečenou dýní, ale tentokrát ve směsi tak barevné, že přecházel zrak. Byla tam na velké kousky dýně hokkaido, červená řepa, mrkev, červená a žlutá paprika, žampiony na půl, cibule na měsíčky a česnek na plátky. Vše osolené, posypané sladkou paprikou, na Kohantovu radu zastříknuté kvalitní, přírodně fermentovanou sojovkou a pokapané olivovým olejem a ještě snítka rozmarýnu. Zvlášť se pekly(kvůli dětem) brambory posypané sezamem, solí a trochou papriky + olej.
Celé to mělo u návštěvy velký úspěch (u dětí dle předpokladů zelenina nezabodovala :D10 )

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 08 lis 2010, 23:42
od Alena
Tady mají kaštany už asi měsíc, ale ještě jsem je letos nekoupila, připadají mi nějaké zaplísněné. Jiné roky bývají na pohled lepší. Stejně je mám nejradši samotné pečené. Kdysi jsem z nich zkoušela nějaký krém (zasyrova oloupané se uvařily v mléce a pak se myslím nastrouhaly a utřely s cukrem a do toho šlehačka, ale už přesně nevím), ale nenadchlo mě to. Pečené a bez ničeho vedou :D10