Stránka 3 z 4

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 09 lis 2010, 10:00
od Stanley_51
Letos jsem se těšil, že také sklidím aspoň pár kousků dýní, bohužel, vyrostl jeden malilinkatý bobeček a to již v době, kdy začalo mrznout. Takže zase jsem utřel hubu. Ale kaštany jsou neodmyslitelnou součástí nástupu zimy. Koupil jsem si jich včera pár v kauflandu na ochutnání, uvidím, jaké budou. Normálně upřednostňuji dovezené osobně z Turecka ( jsou velké a zdravé), ale letos se to nějak zvrtlo, Turecko se nekonalo a tudíž musím dát zavděk kaštanům kauflandovským.

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 09 lis 2010, 13:42
od aminka
Taky už mám doma pytlík koupených kaštanů, a těším se že až bude trocha času, že je upečeme... a bude to vonět.... mňam. Ali, souhlasím že nejlepší jsou pečené, ještě můžu i vařené.
Láká mě udělat z nich nádivku do kuřete, někdy to zkusím.
K těm pečeným - jako mladé nezkušené děvče jsem je nějak zapomněla naříznout... ty detonace byly opravdu hrozné a jak to lítalo z trouby! Uklízet to byl očistec :D11

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 09 lis 2010, 15:17
od Tchorik
Kaštany mam taky rada, ale je to vetsinou des bes. Kazdej druhej plesnivej nebo cervivej a to to pri nakupu peclive vybiram. A to loupani, fujtajbl. Kdybych z toho mela jeste neco cmuchtit, to byl ocistec. Aminko prosimte, jak jsi loupala ty syrovy - to muselo byt teprve neco S15

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 09 lis 2010, 16:47
od Alena
Co máte všichni s tím loupáním, vždyť pečené jdou loupat dobře? Syrové hůř, no, ale taky se nechá. Ale souhlasím, že červivé a různě nahnilé a plesnivé jsou tedy až příliš často. A taky se snažím při nákupu vybírat S2
Jo, já je peču pozvolna jen tak na plotně, ne v troubě, a nijak je nenařezávám. Pomalu si popraskají a chovají se vcelku mírumilovně, jen někdy se některý opravdu pěkně rozstřelí :lol: Ale jednou jsme se synovcem naházeli venku do ohně kaštany (obyčejné, jírovec maďal :mrgreen: " ), a ty tedy střílely po celé zahradě S1

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 10 lis 2010, 14:57
od aminka
Tchoříku, syrové kaštany neloupu, jen naříznu nožem. Pak je peču nebo vařím a teprve potom se loupou dobře.

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 10 lis 2010, 19:43
od Pepe
Ja osobne gastany "povarim" do zovretia vody a potom opatrne narezem zubkovanym nozom (normalnym sa lahko po pritlaceni rozrezu uplne) do kriza (lahsie sa potom lupu) a dam zapiect na plech do truby cca 200st C. aspon na 35min samozrejme podla velkosti plodov... :D4

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 14 lis 2012, 20:57
od Miroslav
chi...ted jsem zjistil, ze je tu i toto téma S4 S5
jeste musim pripravit Rouge vif D. mamče na marmeladu, ach jo... jinak doporucuji dynovy ,,čískejk´´

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 31 srp 2013, 19:18
od chemik909
dnes sme mali na obed hokkaido polievku podľa Majka a výsledok - netušil som, že tekvica môže byť tak výborná S11

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 31 srp 2013, 20:23
od Miroslav
no az budes mit poradne vyzralou dyni, to teprv bude dobrota, ted to nema jeste ty spravny grády a cukr,...

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 31 srp 2013, 21:19
od chemik909
hokaido bolo z kauflandu :mrgreen:

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 31 srp 2013, 22:22
od Miroslav
letos slysim porad zakazniky žbrblat nad tim jak jim kvety hokaida opadaly..
nicmene si myslim, ze dyne chteji tak 10 dni na to, aby byly vyraznejsi a nejen jako voda, muskatove jeste déle, takze ja si rad pockám :D1 :mrgreen:

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 31 srp 2013, 22:27
od chemik909
to moje bolo zrelé dosť - teda predpokladám podľa toho, čo som sa tu dočítal :) a chuťou bolo vinikajúce :D

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 31 srp 2013, 22:29
od Miroslav
i když taky jsem viděl prodávat loňské dýně a ty již dobré byly

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 21 zář 2013, 21:27
od ZdenekCernoch
Testuju co to s námi udělá. Dyňová polívka s hrachem a francouzkým sejrem. Chutná výborně.

Uvaříme hrách do něho přidáme hokaido se slaninou a povaříme do měka. Pak se to rozmixuje a přidají se další suroviny - kysaná smetana, česnek, sejra s trochou koření na dochucení. Po přidání všech surovin se znovu vše rozmixuje a dále již nevaří. Polévka je hotová S7

Re: Kouzlení s DÝNĚMI

PříspěvekNapsal: 01 říj 2016, 12:16
od BXL
Tak ja dýne milujem a celé leto na nich žijem.Pestujem maslové tekvice, hokaido ,dlhé biele a vôbec všetky ktoré mi prídupod ruky.Do pohárov robievam niečo ako omáčku,od oka,ale dám tam paradajky,papriku,cibuľku,por,cesnak a doplním tekvico,podľa chuti k tomu paradjkový pretla,kečup,sojovú omačku,mierne oštipľaviť kvalitný olej vodu a uvarim cca pol hodinu,soľ,vegeta-jednoducho aby to chutilo rodine.Zavariť ako lečo,asi 30 minut prevrieť v pohári.Používame v zime
1-pod maso,
2-do guľášu
3-na cestoviny
4-na ryžu,kus kus,tarhonu čokoľvek.
Na panvicu nakrájam čo dom dal,hlavne cuketu,tekvicu,paradjky papriku cibuľku a opražim na kvalitnom oleji a bylinkách,prisoliť prikoreniťpodľa chuti,masožravci môžu do toho opiecť malé kuskey kuracieho a prevrátiť všetko nacestoviny,posypať syrom.Dobru chuť.