Stránka 1 z 2

Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 04 lis 2007, 09:22
od papajavti
Medunkovy sirup pro Tchorika:

80 lodyh medeunky asi 20 cm vysokych, 3,5 litru vody, 10 dkg kyseliny citronove,
4 cele citrony (nakrajet na O) - povarit (5 - 10 min). Nechat 24 hodin stat,
scedit, pridat 3,5 kg cukru, 1 kyselinu sorbovou.

PS: Pry i misto medunky lze pouzit mlade koprivy

PříspěvekNapsal: 16 lis 2007, 15:24
od HankaS
Pokud byste měl někdo v dosahu trnky, letos opravdu velmi vyzrálé ,mů?ete zkusit následující recept. Akorát tu ??ávu se mi z toho nějak vy?dímat nepovedlo, musela jsem to podlít v poměru tak 1:1. Ale jinak je výborný, prý vhodný "pro děti unavené ?kolou". A to jsme koneckonců v?ichni, ne? :-)

** Trnkový sirup **

Mrazem pře?lé trnky podlijeme vodou a prohřejeme po dobu asi 10 minut při teplotě 60 a? 70°C za současného roztírání. ??ávu necháme prokapat plachetkou a zbytek mírným tlakem vylisujeme.
Ve ??ávě zahřáté na 80 a? 85°C rozpustíme 1,6 a? 1,7 kg cukru
a 6 g kyseliny citrónové na 1 litr ??ávy. Sirup naplníme do
ahví, uzavřeme a uchováme v chladu a temnu.

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 12 led 2009, 20:44
od jurajda
Hanko, množství cukru je kalorická bomba. Do šťáv se dává 1kg cukru na 1l a to z důvodu koncentrace proti kvašení a plísním. Ostatní bych zachoval.

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 04 bře 2009, 14:13
od HankaS
On z toho taky nevychází sirup, ale spíš povidla :-) Nutno podotknout, že cukr jsem tam sypala od oka, určitě ho bylo méně.

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 09 říj 2009, 21:12
od aminka
Sirup z rakytníku 1
Na 1 kg rakytníkové šťávy se přidá 1,5 kg cukru, rozpustí a plní do lahví (sklenic). Steriluje se 25 minut při minimálně 85°C.

Sirup z rakytníku 2
V 1 kg šťávy se rozpustí 1,5 kg cukru a vrchovatá lžička kyseliny citrónové. Uchovává se v chladu a temnu.

Po pár dnech se ve sklenici oddělí sedlina od sirupu, před použitím protřepat!

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 23 lis 2009, 21:01
od jurajda
Do rakytníkové šťávy bych dal na 1l jen 1kg cukru, ohřál za míchání do rozpuštění cukru a láhvoval. Sterilizaci bych prováděl max. do 75 st. celsia.
Letos jsem zpracoval plody do 3 skleniček od majolky tak, že jsem otrhané, zčásti lžičkou rozmačkané plody prosypával při plnění sklenic cukrem tak, aby vznikla "nasycená směs bobulí a cukru". Druhý a 3. den jsem cukr doplnil opět do jeho nerozpuštěného přebytku. Užívám 2 lžičky ráno a večer, manželka má již 10. den zánět horních cest dýchacích, kašle jako když štěká doga. Já zatím, musím zaklepat, nic. Asi na tom rakytníku něco je.

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 23 lis 2009, 22:55
od ZdenekCernoch
To bude teprve terno, až se mi podaří dotáhnout z Ruska sladkoplodé odrůdy Rakytníku ( cukernatost mezi 8 až 10% ) kyselé odrůdy nemají ani 5 % :D .
U nás doma se rakytníkový sirup dlouho neohřeje. Sklenička cca 250 ml padne za necelý den a 40 kč je v čudu. Bohužel svoji urodu sklidím nejdříve za 3 roky. letos jsem tomu dal zabrat vysazeno 46 rakytniku ve 3 orůdách z toho je 5 samců. S6 S9

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009, 12:35
od HankaS
46 rakytíků? Co s tím hodláš dělat? Já jsem sice na rakytník maniak, ale aminčiny tři samice ještě nejsou moc vzrostlé, přesto plně zásobují na zimu její i mou rodinu :-) Nicméně sladkoplodý bych určitě taky zkusila....

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009, 19:29
od ZdenekCernoch
Mám s tím nějaké plány. Neznám jiné ovoce ze kterého by byl s minimálními nároky na pěstování a ošetřování takový výnos. Jak začnou plodit - sklidit a šup s tím do zpracovny za kilo se platí kolem 50Kč. Nebo je tu druhá možnost - zavézt do zpracovny - zaplatit zpracování a výrobky si prodám sám S6. Prodej je to nejmenší zlo S14 S9 . Z jednoho keře se dá sklidit od 15 do 25 kilo z některých volně rostoucích až 120 kg plodů. Přepočteno na hektar výsadby je to od 15 do 25 tun plodů a to už je pořádný balík peněz. Nejhorši bude sklizeň, proto začínám jen s několika keři pro svoji potřebu :mrgreen: .

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009, 21:17
od aminka
Několika - to jako myslíš těch 46??? :lol:

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009, 23:37
od ZdenekCernoch
aminka píše:Několika - to jako myslíš těch 46??? :lol:


to je přesně - pro mě několik znamená vždy trochu vyšší počet rostlin :D Taky jsem letos dostal 15 stromků sloupovitých jabloní ze Střížovic ( ani nemaj jméno jen čísla) nesmím je nikomu za žádnou cenu dát. Dostal jsem i plody a byly vyborné semínka na jaře vyseju. Snad se taky k něčemu užitečnýmu dopracuji S9 S15 jen toho místa asi bude málo S15

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 25 lis 2009, 11:21
od HankaS
Myslím, že kdybych měla ručně otrhat 25 tun rakytníku, asi bych na něj zanevřela :) ty tři kila mi bohatě stačily.

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 25 lis 2009, 17:31
od milas
HankaS píše:Myslím, že kdybych měla ručně otrhat 25 tun rakytníku, asi bych na něj zanevřela :) ty tři kila mi bohatě stačily.


Presne tak..

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 25 lis 2009, 19:53
od Tchorik
Brrr, rakytnik se tak blbe trha S2 Ale kdyby byl o neco sladsi, mozna by mi to slo lip S1

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 01 pro 2012, 11:30
od BXL
ZdenekCernoch píše:Mám s tím nějaké plány. Neznám jiné ovoce ze kterého by byl s minimálními nároky na pěstování a ošetřování takový výnos. Jak začnou plodit - sklidit a šup s tím do zpracovny za kilo se platí kolem 50Kč. Nebo je tu druhá možnost - zavézt do zpracovny - zaplatit zpracování a výrobky si prodám sám S6. Prodej je to nejmenší zlo S14 S9 . Z jednoho keře se dá sklidit od 15 do 25 kilo z některých volně rostoucích až 120 kg plodů. Přepočteno na hektar výsadby je to od 15 do 25 tun plodů a to už je pořádný balík peněz. Nejhorši bude sklizeň, proto začínám jen s několika keři pro svoji potřebu :mrgreen: .

Rakytníkový olej je vynikajúci po rtg therapii na ožarované miesta.Ked budú sladkoplodé,určite daj vedieť.
Recept na jablkový sirup so šalviou-6 veľkých jablk,chutnejšie sú kyslasté,1,6 l vody,šťava z 2 citronov,niekoľko lístkov šalvie,6 pol.lyžíc vareného zeleného čaju,1 bal Gelfix extra 2:1,6OO gr.kryštalový cukor.Jablká v šupke nakrájať na kúsky,dať do vody s citr.šťavou,povariť cca 5 min.Odstaviť z platne,pridať čaj a šalviu,nechať v prikrytom hrnci 10 min.
Následne precediť šťavu pridať Gelfix s cukrom,zamiešať,3 min povariť.
Do fliaš a do chladu.Doporučujem.