Stránka 2 z 2

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 01 pro 2012, 14:11
od AniCiz
TEN recept určitě vyzkouším..děkuji

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 28 led 2013, 12:58
od ajfel
Podle me , je jeden z nejlepsich sirupu z klanoprasky cinske. Na litr stavi kilo cukru rospustit a sterilovat. Kdyz si to date do cerneho caje, tak vam nikdo neuveri ze tam neni citron. Akorat pozor , kdyz budete lisovat stavu tak nerozdrtit semena bylo by to moc horke. Dva roky zpatky jsem udelal ze 2ou 8letych rostlin 15 litru. Posledni 2 roky je to bida , mraziky...

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 16 pro 2018, 16:38
od nene
Dneska jsme učinili pokus o sirup z jakonu. Výsledek je docela chutný, až překvapivě.

Oloupané hlízy jsme prohnali odšťavovačem (šnekový), šťávu nalili do skleněné Simaxové mísy a dali do mikrovlnky - nejprve na JET a když to začalo bublat, tak jsme to nechali asi 40minut na 750W .
Litr a čtvrt šťávy jsme svařili na čtvrtlitru hustší sladké tekutiny, dál vařit už jsme měli strach, ať to náhodou nezačne hořknout. Samozřejmě žádný cukr, to by ta sranda ztratila smysl :)
Určitě je ještě co zdokonalovat, ale na první pokus uspokojivý výsledek. Samozřejmě netušíme, jak to bude s trvanlivostí, kvašením, plesnivěním apod. - v nejhorším to jistí mražák - ledové kostky by nebyly špatné.

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 19 bře 2019, 13:21
od vlado69
ajfel píše:Podle me , je jeden z nejlepsich sirupu z klanoprasky cinske. Na litr stavi kilo cukru rospustit a sterilovat. Kdyz si to date do cerneho caje, tak vam nikdo neuveri ze tam neni citron. Akorat pozor , kdyz budete lisovat stavu tak nerozdrtit semena bylo by to moc horke. Dva roky zpatky jsem udelal ze 2ou 8letych rostlin 15 litru. Posledni 2 roky je to bida , mraziky...


Ajfele, doufám, že výlisky nevyhazuješ, protože skoro všechny účinné látky jsou v semenech. Chuť je spíš pryskyřičná než hořká a já si ji docela oblíbil. Dělám kompot s pálenkou a cukrem a před konzumací mixuji. Mňam!

Re: Recepty na sirupy

PříspěvekNapsal: 20 lis 2022, 11:10
od meyer
Z černého rybízu, josty, černých jeřabin/aronie/, bezinek, ostružin se dá vyrobit tento sirup. Jde o léčivý produkt, který byl na našem venkově velmi ceněn proti ledvinovým neduhům, také jako zdroj vitamínů a pro podporu vitality hlavně v zimním období.
Dá se vyrobit vždy poměrně slušné množství, záleží jen na množství ovoce, které k tomuto k dispozici. V minulosti bylo naší výhodou, že babička na venkově měla z JZD deputátní cukr. Tedy jen za dřinu na řepném poli, ale cukru jsme dříve měli dostatek a tudíž takových sirupů, marmelád i dalšího se nadělalo každý rok dost a dost. Ale časy se mění, babička nám již odešla a místní cukrovar v Hrochově Týnci byl před lety zlikvidován. Cukr je nutno kupovat a jeho ceny tedy nejsou pro domácí použití moc příznivé. Ovšem tato šťáva - sirup ze zdravotního hlediska stojí za to a recept je zde.
**
Nevařená šťáva z černého rybízu.
- 2,5 kg černého rybízu oprat a nechat okapat do nádoby a nalít 2 litry vařící vody
- přidat 20g kyseliny citronové a nechat stát 24 hodin v chladu
- potom překapat - nemačkat !!
-překapanou šťávu smíchat s cukrem - na 1 kg šťávy dát 1 kg cukru
-důkladně promíchat, aby se cukr rozpustil
- dát do tmavých lahví a zazátkovat
- užívá se po ránu 1 lžíce
**
Přeji všem dobré pořízení a příjemné užívání.
Zdroj - Zahrádkář 7/76