Stránka 1 z 2

Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 04 lis 2007, 09:36
od papajavti
Zajimava kniha v PDF o vyrobe likeru:

http://leteckaposta.cz/659618572

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 06 kvě 2009, 22:03
od Alena
Likér z černého rybízu pro Aminku

Asi 1l černého rybízu, několik rozemnutých lístků z téhož, několik hřebíčků, popř. kousek vanilky se v zavařovací sklenici přelije 1l vodky,pálenky...(zabavila jsem na to pánovi domu Finlandia vodku S16 ) a nechá na slunci cca 4-6 týdnů. Pak se stočí nebo slije a smíchá podle chuti s cukrovým sirupem (cukr svařený s vodou), naplní do lahví a nechá uležet.

Zbylé kuličky rybízu se mohou zkusit předložit třeba slepicím - kamarádka kdysi líčila, jak takhle hodili slepicím višně zbylé po kvašení vína a mohli se pak smíchy strhat :lol:

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 06 kvě 2009, 22:07
od aminka
Teda Aleno, to je fofr :D Díky za recept, ten rybíz se zalívá vcelku, nebo rozmačkaný?
Slepice mají sousedi, tak to vyzkoušíme E8

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 06 kvě 2009, 22:09
od Alena
Někde radí pomačkat, popř. nechat i den nakvasit, jinde nechat vcelku... Myslím, že jsem to nemačkala, ale za zkoušku nic nedáš :)

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 21 čer 2009, 20:10
od Kohant
OŘECHOVÝ LIKÉR od vaškaB

Do 5 litrové lahve dáme:

40 zelených omytých ořechů na kolečka nakrájených, 40 kuliček nového koření,
30 kusů hřebíčku, kůra ze dvou citronu (dávám jen z jednoho), proutek
vanilky (není nutný)

Zalijeme 2 litry vodky nebo domácí pálenkou 50% silnou, která může být i
horší kvality (třeba z jablek)

Toto vše se nechá 4-6 týdnů vylouhovat s občasným mícháním.

Po této době se vše scedí. V trochu měkké, nejlépe kojenecké vodě se rozvaří
cukr (dávám půl kg, při 1 kg je likér dost sladký). Množství vody se řídí
silou pálenky, raději méně.

Po rozvaření cukru přidáme výluh a 1 litr RUMU Božkov.

Zamíchat, ochutnat, v tuto dobu možné ještě přiředit měkkou vodou.
Nalahvovat a takto získáme asi 4 litry výborného likéru.

Ořechy použít asi do Svaté Anny, tedy 26. července. Po této době začíná
tvrdnout slupka a ořechy se špatně krájí.

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 22 čer 2009, 09:35
od aminka
Ali, černý rybíz dozrává, zkusím ten likér. Jen sluníčka se jaksi nedostává...

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 22 čer 2009, 19:59
od Alena
Tak ať se povede :wink: . Letos to nějak rychle dozrálo, u nás býval černý rybíz až v červenci a teď jsem koukala, že už je zralý, i angrešt, višně a muchovník. Jen aby už pak nepřišla rovnou zima...

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 31 říj 2009, 21:10
od milas
Ja viem,že je to už pasé,ale odtiaľto som vyskúšal toho viac a bolo to fain.Takže to berte ako inšpiráciu pre budúcoročné úrody..
http://www.vina.szm.sk/likery.htm

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 31 říj 2009, 21:27
od paloo
Tchoriku toto skús a daj vedieť :wink: http://www.vina.szm.sk/piva.htm

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 01 lis 2009, 00:20
od Tchorik
Paloo, zni to pekne a zajimave, ale muselo by byt vic casu S2

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 17 led 2010, 13:20
od paloo

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010, 21:23
od Kohant
Sem to rovnou přetáh přes překladač.

Dereniówka

1 kg jedlé ovoce dřín
5 lžic sušených borůvek
0,5-1 kg cukru
1 l. alkoholu 70%
0.5 l żytniówki nebo jałowcówki

Umýt ovoce nalít do sklenice a dal ducha v teple 4-6 týdny, třes každé 2-3 dny. Zlikvidujte alkohol emulze a ponechat na chladném a tmavém místě. Ovoce do sklenice naplníme cukrem, třes každých několik dní, dokud se cukr nerozpustí.

Můžete nastavit množství cukru v závislosti na chuť. Zlikvidujte sirupu a přidejte do něj dříve získaných nalévá. Dovolené za týden sklarowania. Filtr, pak vydávány do lahví a dejte na půl roku ve sklepě. Čím déle stojí, je aromatyczniejsza a lépe chutnají.

Plody mohou být re-pour vodka (už přidávání cukru), tak, aby byly zcela pokryty. Asi po 6-8 týdnech, umyvadlo, získali další porci, mírně nižší kvalitu a potřísněné s likérem.

Tinktura Dereniowa má krásnou červenou barvu, lehce nakyslou chuť a zajímavý, unikátní chuť.

Vím, že jeden jiný recept, velmi jednoduché:
1 kg ovoce dřín
1 kg cukru
1 litr lihovin 95%
a litru pramenité vody
Ovoce prorazila, nalít alkohol a udržovat v teple za měsíc. Zlikvidujte.
Ovoce sirup, nalít vodu a cukr a udržovat v teple opět za měsíc. Zlikvidujte.
Dvěma tekutinami přefiltrujte a nechá se stát po dobu min. 6 měsíců. Pak buď počkat na další měsíce, nebo pít:)


http://www.bio-forum.pl/messages/34/270492.html

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010, 21:31
od paloo
Máš driene :?:

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 23 úno 2010, 21:43
od Kohant
Nevím.

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 11 kvě 2010, 14:25
od Tomek
Nevedel som presne kam to mám zaradiť tak som po uvážený sa rozhodol hodiť to sem dúfam že sa vám tento recpt bude páčiť možno to tu už aj je hodené.

Bazový nápoj
4l vody
50 dag kryšt. cukru
3-4- lyžice kyseliny citrónovej
6-7 veľkých kvetov bazy (8-9 menších)
1 citrón
1 pomaranč
Cukor s kyselinou roztopiť vo vode a vyliať do 5l pohára, pridať umytý na plátky pokrájaný citrón a pomaranč so šupou, navrch ponoriť bazu - zaviazať a nechať stáť 48 hodín (najlepšie pri okne na slnku). Ak je chladnejšie nechať stáť 3 dni. Potom precedené zliať.
1. Je možné konzumovať hneď.
2. Ak chceme uskladniť - plniť do šampusových fliaš, zaštupľovať a previazať drôtom. (Dostať kúpiť v obchode originál štuple aj s drôtikmi)

My sme robievali 2 - je to super. Už si nepamätám za akú dobu je "pitné". Ale asi najmenej tých 6 týždňov by to malo postáť už vo fľašiach. Uskladnené vydrží asi neobmedzenú dobu (až do skonzumovania). Nápoj je bublinkový a mali sme dojem, že aj mierne alkoholický http://www.porada.sk/images/icons/icon10.gif.
Je však skutočne potrebné dobre zazátkovať a pevne previazať drôtom - toto nepodceniť.