Stránka 2 z 2

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 08 led 2012, 12:28
od Pepe
Mamin recept pre tych, co maju radi sladke :-)
GRIOTKA:

3,5l visnovej stavy
0,5l rumu
2dcl 90% lieh alebo 4dcl 40% vodky
3dcl cerveneho vina
60dkg cukru
3dcl vody
klinceky
skorica

Cukor, voda, klinceky, skorica - povarit.. aby to zovrelo... nechat vychladnut
potom pridat:
Rum, visnova stava, lieh alebo vodka podla toho aku silnu chces mat
griotku a vino...

Nazdravie :D10

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 24 led 2012, 21:08
od jiriraimond
Mamka má skoro stejn ý recept. A chutná skvěle. Alkoholu zdar S1

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 25 led 2012, 08:07
od Pítrs
Koštoval už někdo fíkovicu ???

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 25 led 2012, 11:29
od Stanley_51
Pítrs píše:Koštoval už někdo fíkovicu ???

Domácí jsem ještě nepil ( asi není dost fíků na výrobu ), ale v Tunisku se vyrábí tradiční fíková pálenka Boukha ( čti buka ). Je to taková fíková vodka, ještě jí mám asi polovinu lahve. Někde na foru je i vyfocená......

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 30 led 2012, 12:20
od jiriraimond
Jojo, jak říká Standa. Buka je skvělá. Každej den padlo půl litru. Hlavně člověk nesmí říct boucha, to mu pak přinesou sprite. A domácí fíkovica je taky Good :D A ještě mají v Tunisu červený fíkový fíno, je sladký a hutný. S9

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 18 črc 2013, 11:30
od Carduelis
Tak dneska razím trhat višně. Loňskou višňovku jsem stočil do skal. Je jí asi 21 litrů a nemá chybu. Jen teď budeme rok baštit ty vymáchaný višně. Ale dají se. Tak to vidím zase tak 20 litrů nový udělám. Mám svůj recept, jen ho musím najít.

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 20 črc 2013, 10:49
od AniCiz
mi letos višně naložené začaly kvasit..nechápu..loni byly senzační
http://www.toprecepty.cz/recept/5209-domaci-griotka-2/

nemám vercajk na výrobu šťávy..jen malý odštavnovač,a tam by to asi nešlo

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 09 srp 2013, 10:45
od Ramon
Letos jsou mirabelky kolem cest obsypané plody. Zvažuju je zkvasit. Má cenu to odpeckovávat nebo to dát kvasit i s peckami? Máte zkušenosti?

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 09 srp 2013, 13:01
od stefanos689
Klidne i s peckama, ale sbirej jen ze zeme ty pekne prezrale. Idealni je, kdyz se pri stlaceni mezi prsty rozprskne. Potom tam nemusis pridavat ani cukr. Hlavne tam nedavej nahnile a nedozrale. Sud radsi vetsi, ale minimum aspon 60 l. Rozmackat nebo nadrtit. Pracnejsi je mackani, ale je to jednoznacne lepsi, protoze pri drceni dojde k i k podrceni pecek. Pokud to nedelas ve velkem a chces naplnit jen 1 sud pro sebe, tak je lepsi si s tim pohrat. Rozmackat se da i s pomoci nejakeho nastroje, neni treba brat kazdou mirabelku do ruky:) Naplnit sud, uzavrit a dat do sklepa (ideal 15-20 stupnu). Muzes pridat kbelik vody, aby kvas nebyl moc husty. Alkoholove kvaseni krasne probiha i bez pristupu vzduchu a navic se omezi vznik plisni. Po par dnech otevrit (pozor viko vyleti) a zkontrolovat zda se neobjevila plisen. Pokud ano, tak odebrat celou horni vrstvu a zase zavrit.

Re: Recepty na likery

PříspěvekNapsal: 11 pro 2015, 17:40
od bradhal
Dobromyslový nápoj

Nejlepší je čerstvá droga, kterou ihned po sběru nasekáme a dáme do vhodné větší lahve. Zalijeme asi dvojnásobným množstvím 20% alkoholu (ideálně smíchat vodku a vodu v poměru 1:1), občas protřepeme a necháme macerovat 3-4 týdny. Přecedíme a pijeme po kalíšku jako zdravý aperitiv a univerzální preventivní lék.

Koupila jsme jako vánoční dárek stolní kalendář Babiččiny bylinky na každý den roku 2016 (Ottovo nakladatelství) a ty recepty vypadají použitelně a poživatelně. Tak si sem něco odložím.