Stránka 1 z 2

Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 04 lis 2007, 11:21
od papajavti
Tak podle tohoto receptu jej delame:

K přípravě rybízového vína potřebujeme:
(na cca 7,5 l hotového vína)

1) 3 l rybízové šávy

2) 4 l vody

2) 2,5 kg cukru

3) 2 sáčky živné soli

4) 2 sáčky vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )

Před přípravou vína asi 2 - 3 dny si připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2 dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mošt nebo ovocnou šávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme a necháme je na 2 - 3 dny rozmnožit.

Cukr s vodou převaříme a po vychlazení jej nalijeme s rybízovou šávou do 10 l demižónu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme. Demižón uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme.

Asi po čtyřech týdnech zátku odstraníme a víno opatrně stočíme do jiného demižónu a dáváme pozor aby jsme nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak jej můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v chladném sklepě naležato.

Toto víno, především z červeného rybízu je kyselejší a i po dodatečném přislazení je stále ostré. Já jej dělám jen pokud mám přebytek rybízu a již nevím co s ním. Ale každý má svou chu a tedy záleží na vlastním výběru.

PříspěvekNapsal: 04 lis 2007, 11:47
od Tchorik
Prebytek rybizu mi nehrozi, mam jen dva stromky. Ale zajimal by me ten medunkovy sirup, prosim, prosim ... :lol:

PříspěvekNapsal: 04 lis 2007, 13:20
od papajavti
Tchoriku mas ho v receptari pod samostatnou rubrikou ... myslim recepty na sirupy :)

PříspěvekNapsal: 05 lis 2007, 10:19
od Tchorik
Diky, mrknu se tam. Vubec bych to neobjevila, oteviram si prispevky z mailu a ani netusim, ze je tohle tema tak prehledne rozdelene :lol: .

PříspěvekNapsal: 21 led 2008, 09:37
od paloo
Suchodrzew jadalny (Lonicera edulis) zwany też jagodą kamczacką


Odmiany uprawne pochodzą od suchodrzewu błękitnego spotykanego w stanie naturalnym w północno-wschodniej Azji.
Jest to niewielkich rozmiarów krzew o sztywnych, wzniesionych pędach. Kwitnie na początku kwietnia, a pod koniec maja dojrzewają już pierwsze owoce. Owoc jest podłużną jagodą barwy granatowej, długo?ci do 2,5 cm. Owoce odznaczają się dużymi warto?ciami dietetycznymi. jagody suchodrzewu

Zdjęcie pochodzi z serwisu Poradnik Ogrodniczy

Zawierają do 12% cukrów, 3% kwasów organicznych, sporo witaminy C oraz związki aktywne biologicznie: antocyjany i flawonoidy.
Przepis na wino z jagody kamczackiej
Owoce jagody kamczackiej doskonale nadają się na wino. Na butlę 15 l dajemy około 3 kg ?wieżych owoców i 4 kg cukru, zalewamy wodą (można dodać niewielką ilo?ć drożdży winnych), zakładamy rurkęfermentacyjną i cierpliwie czekamy około 2 miesięcy. Po zakończeniu fermentacji zlewamy do butelek i mamy wino o wykwintnym smaku, pięknym bukiecie i wspaniałym kolorze.

Są bardzo smaczne, mają działanie wzmacniające i służą jako lekarstwo przeciw anginie i chorobom żołądka. Można je zamrażać, suszyć, kandyzować, przecierać oraz robić z nich soki, galaretki, kompoty i dżemy.
W handlu spotyka się sadzonki odmian wyhodowanych na Syberii "Czelabinka", "Sinigłazka" i inne. Zaleca się sadzić krzewy dwóch różnych odmian ze względu na lepsze zawiązywanie się owoców. Suchodrzew jest ro?liną długowieczną, lubi stanowiska słoneczne, gleby wilgotne, lekko kwa?ne.

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 15 lis 2008, 21:51
od paloo
Niekde som videl recept na šípkové víno,neporadí niekto :?:

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 15 lis 2008, 23:16
od Majk
Šípkové víno vyrobíš tak, že do demižonu nebo velké lahve dáš celé šípky, sušené dávají lepší barvu(nebo můžou být jen napůl usušené). Šípkové víno se vyrábí jako dezertní, takže se použije 250-300g cukru na litr vody. Použije se asi dvojnásobné až trojnásobné množství vody než je šípků. Voda s cukrem se svaří a nechá vychladnout, pak se roztokem zalijí šípky. Přidjí se vinné kvasinky, které jze den předem rozkvasit v troše vlažného jablečného moštu. Dále se přidá živná sůl pro kvasinky, ale až do celkového objemu a nikdy ne do rozkvasu! Kvasíme klasicky pod kvasnou zátkou. První stočení chce provést nejdéle do dvou měsíců, aby nedošlo k autolýze kvasnic. Hotové víno lze případně ještě dosladit. Šípkové víno se hodně špatně čistí, nejlepší je po stočení z kvasnic, nechat tak půl roku ležet v chladném sklepě.
Po prvním stočení lze šípky zalít ještě jednou cukerným roztokem a vyrobit tak druhou várku. Chce to pak použít jen šípky bez kalu, aby nedošlo ke zmiňovanému rozkladu kvasnic. Na druhou várku stačí přidat už jen živnou sůl, kvasinky už v šípcích jsou.

Dělal jsem ho asi třikrát s následujícím výsledkem. Víno je hodně husté a nikdy ne úplně čiré(odborník by asi řekl, že opalizuje). Šípky nemají skoro žádný vlastní cukr, takže výsledek je opravdu driák z rafinovaného cukru. Rafinovaný cukr je ve víně dost cítit a zaštipuje(podobně jako když se to přežene s cukrem u kvasu na kořalku, která pak hooodně "hřeje"), třtinový nerafinovaný cukr by mohl dát lepší výsledek. Pokud použiješ hlubokoprokvášející kvasinky a kvasíš kolem 18-20st C, nakadí klidně kolem 14procent alkoholu a je to při pití darda. :D8

Osobně mi víc chutná šípkový čaj než víno. Dělám teď už jen rybízák a fajnovou medovinu.

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 16 lis 2008, 10:12
od paloo
Takže šíoky budú v čaji,čítal som chcel som skúsiť :D

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 17 lis 2008, 23:05
od Tchorik
Majku, jak delas tu medovinu???

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 18 lis 2008, 08:56
od Majk
Už jsem se bál, že se nikdo nezeptá :D . Večer napíšu recept, bohužel ho musím vymyslet, protože ho mám zatím jen v hlavě. Založím na to nové téma...

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 18 lis 2008, 09:28
od Tchorik
:D :D :D

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 04 pro 2008, 23:39
od Kamco
Majk píše: Šípky nemají skoro žádný vlastní cukr, takže výsledek je opravdu driák z rafinovaného cukru. .


Šípky su moja oblubena tema, venujem sa bylinkam a cajom uz nejakych 15 rokov. Aj tento vikend som šiel zbierat šipky a tuto vedla mna sa sušia :wink:
Šipky maju hodne vlastneho cukru ale malo dužiny a vela semien. Možno by stalo za pokus rozrezat šipky napol a semena vydlabať napr. ručkou z malej lyžičky. Asi to bude velmi naročne na čas a nervy.... :roll: za pokus to stoji. Hm? :wink:
Kam

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 12 led 2009, 21:15
od jurajda
Šípkové se mi nedaří a dávám vše podle předpisu vinky. Výborné měla babička, nedávala kvasinky a ta chuť. Ale to jsem byl puberťák....
Moje nej je višňové specialně z odrůdy Morellen feuer. Nejdříve rozmačkám višně, šoupnu je do demijonu a nechám je s kvasinkami za občasného promíchání 3-4 dny kvasit. Měl i s peckami vystoupá a já pak oddělím šťávu, změřím její množství a v souladu s vinkou doplním vodu a cukr.
http://www.postimage.cc/image.php?v=Pq2Jqg_r

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 02 kvě 2010, 12:31
od jujto
Nerobi niekto vinko z cucoriedok, kamcatiek, ci actinidii?
Nejake z cucoriedok som sa uz pokusal robit, ale dopadlo to biedne.

Na vinko z asimin je asi skoro sa pytat. :)

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 02 kvě 2010, 12:49
od jujto
No...
Po precitani si likerov, a odkazov z nich, som nasiel nieco aj na temu cucoriedok.
http://www.vina.szm.com/cuco.htm

Arguty, Kolomikty a Asiminy zatial stale zostavaju s otaznikom.

Aspon mam priestor na experimentovanie. :)