Stránka 2 z 2

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 02 kvě 2010, 12:58
od ZdenekCernoch
recept na víno z Argut mužu dodat. Nejdříve ho ovšem musím získat od mého známého z Agro-Bio Opava S6

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 23 črc 2012, 15:14
od martincz
Ovocná vína dělám od roku 2008 se střídavými úspěchy. Pitelná vína se mi podařilo udělat z následujcího ovoce, po řadě dle úspěšnosti od nejlepší po nejhorší:
- rybízové
- medovina
- argutové
- švestkové
- rynglové
- rakytníko/medové (omylem)
- banánové
---
V podstatě z každého ovoce víno uděláte, nejlepší ale jsou ovoce s optimálním obsahem cukru a kyselinek. Cukru ideálně 20--30 %, kyselinek 6 ‰. Takové ovoce je samozřejmě známo jen jedno a tím je vinná réva. U všech ostatní musíte přidáváním vody a cukru poměr upravit na správné hodnoty.

Pokud dodržíte poměry a postup, není možné víno zkazit a být nespokojen s výsledkem. Náročnost je v podstatě minimální. Co je tedy třeba na začátek znát, je množství kyselin a cukru ve sklízeném ovoci.

Jak jsme dosud zjistil, většina neúspěchů pramení ze špatného poměru cukrů a kyselin obvykle zapříčiněných tím, že lidé kvasí ovoce, nikoliv jen vylisovanou šťávu. Tam se pak samozřejmě odahuje množství moštu špatně.

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 23 črc 2012, 15:27
od martincz
PAPAJAVTI:
Ano, víno bude ostré a kyselé právě proto, že přidáváš málo vody. Rybíz má 18-21 ‰ kyselin a tak je třeba přidat ke 3 litrům štávy alespoň 6 litrů vody! S přidáním 2,5 Kg cukru pak dostaneš mošt, který by měl mít cca. 30 % cukru a nakonec tedy vylvasí na nějakých 18 % alc. což je hranice kvasnosti běžných drogeriových kvasinek a na tu kvasím taky a nemůžu si výsledek vynachválit!

Dopručuju ještě jednu věc a to použít disiřičitan draselný, který se dá koupit všude kde vinné kvasinky a živná sůl. Disiřičitan zabije veškeré kvasinky v moštu. Dělám to tak, že rybíz podrtím ručně a nechám dva dny macerovat v přikrytém kbelíku se špetkou disiřičitanu. Pak naliju do demižonu a přidám kvasinky (rozkvašené anebo i jen tak) spolu se živnou solí. Mám jistotu že bude víno kvasit jen těmito kulturními kvasinkami.

A poslední poznámka, cukr není třeba převařovat, stačí jej míchat v horké vodě aby se líp rozoustil.

papajavti píše:Tak podle tohoto receptu jej delame:

K přípravě rybízového vína potřebujeme:
(na cca 7,5 l hotového vína)

1) 3 l rybízové šávy

2) 4 l vody

2) 2,5 kg cukru

3) 2 sáčky živné soli

4) 2 sáčky vinných kvasinek (nebo 1 lahvička tekutých kvasinek Vinflora )

Před přípravou vína asi 2 - 3 dny si připravíme sušené kvasinky. (Tekuté můžeme nalít rovnou do připravovaného vína.) Do čisté 2 dcl skleničky nalijeme nejlépe domácí ovocný mošt nebo ovocnou šávu bez konzervačních látek. Přisypeme sušené kvasinky, zamícháme a necháme je na 2 - 3 dny rozmnožit.

Cukr s vodou převaříme a po vychlazení jej nalijeme s rybízovou šávou do 10 l demižónu, nasypeme sáčky se živnou solí, řádně zamícháme a přidáme namnožené kvasinky a opět zamícháme. Demižón uzavřeme korkovou vypařenou zátkou s otvorem na kvasnou rourku. Do té nalijeme vodu a nasadíme. Celou zátku zavoskujeme.

Asi po čtyřech týdnech zátku odstraníme a víno opatrně stočíme do jiného demižónu a dáváme pozor aby jsme nezvířili kaly. Tam necháme víno vyčistit a pak jej můžeme stočit do lahví, které řádně zazátkujeme a uložíme v chladném sklepě naležato.

Toto víno, především z červeného rybízu je kyselejší a i po dodatečném přislazení je stále ostré. Já jej dělám jen pokud mám přebytek rybízu a již nevím co s ním. Ale každý má svou chu a tedy záleží na vlastním výběru.

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 05 led 2015, 21:46
od paloo
Vinárstvo s Haskap
To trvá asi 6 kg / 13 libier haskap bobúľ, aby dávku vína s receptom, ktorý je vyslaný na U CZ webových stránok haskap. V Haskap vína v U SK Ovocie programu , Peter Reimer rozpráva o tom, čo zistil, pokiaľ ide o kvasinky, štýly vína, a poskytuje základné zázemie pre začatie vlastného dávky. Budete potrebovať 5galon, food-grade vedierko, sterilizačné roztok, list plastu na hornej časti korby, keď začnete, veľké demižóne, je sifónu, a nasledujúce ingrediencie: 4 kg / 9 libra trstinový cukor , balíček droždie, živiny, metabisulphate draselný a vína trieslovín. (Neskoršie špecifické prísady stál iba pár dolárov a poskytne vám dostatok tho vytvoriť niekoľko šarží vína.) Recept funguje! Je to asi najlepšie hovoriť s priateľom, ktorý urobil víno predtým, ak je to váš prvý pokus ... ale výsledky môžu byť nádherný. Ďakujem vám, Peter!

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 11 pro 2015, 17:49
od bradhal
Jeřabinové víno

Čerstvé jeřabiny pomačkáme, dáme do vhodné nádoby a zalijeme přibližně dvojnásobným objemovým množstvím bílého vína. Necháme macerovat 2-3 týdny, občas protřeseme. Přecedíme, pro získání pěkného vzhledu stáhneme hadičkou. Pijeme kalíšek ráno a večer jako univerzální preventivní lék.

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 11 pro 2015, 17:55
od bradhal
Rozmarýnové víno

Nadrobno nasekané čerstvé listy rozmarýnu volně nasypeme asi do 1/4 objemu vhodné nádoby, doplníme červeným vínem a necháme za občasného protřepání 3-4 týdny macerovat. Přecedíme, pijeme nalačno ráno a večer po kalíšku, ne více.

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 11 pro 2015, 21:39
od Stanley_51
bradhal píše:Rozmarýnové víno pijeme nalačno ráno a večer po kalíšku

A jak velký má být ten kalíšek ?

Re: Recetpy na vína

PříspěvekNapsal: 11 pro 2015, 22:05
od bradhal
To do toho kalendáře nenapsali. :D Přiměřeně, přiměřeně... :D