Aha, to je zajimave a budi to veme docela rozpaky ...
Pry raykytnik je plevel, roste vsude, prezije vse ...
Krome zakorenovani ve vode nemam s rakytnikem zadne zkusenosti.
Ja jsem ve fazi, kdy mi vetsina rizku rakytniku a obcas i kiwi od Moniky, Lenky a dalsi ruzne od pritelkyne drive ci pozdeji zakorenily ve vode
Treba ted mam i ty tluste rizky kiwi pres 2 mesice ve vode a teprve se tam tvori zarodky korinku.No tak to nevim, zda to v te vode prezije treba zimu nebo ne.
Zkousel jsem takhle v zime zakorenit pepino a mucenky a tak nak to nekorenilo a akorat se to v te vode rozpustilo, zatimco na jare to uz slo a to pritom bylo ve stejne pokojove teplote v byte.
Dokonce jsem dostal nake odkopky nebo koren rakytniku a dal je hned do zeme, ale je tam celodenni stin, no popravde po 2 mesicich to moc zive nevypada.Nejaky pokus o listky tam byl, ale tim to tak skoncilo.
Ale zpatky k tem rizkum ve vode.
Cekal jsem, az korenovy bal bude aspon trochu vetsi.Zase jsem nechtel cekat az na konec podzimu, to by to taky nemuselo v zemine uz zakorenit.
Muj plan byl nechat rakytnik prokorenit v 2L petkach a ty nechat pres zimu do jara venku nekde pod stromem nebo je dat na balkon nekam na parapet.To same s ruznym kiwi (arguta, kolomikta apod) Zatim ale zadna slava.
Nemam pocit, ze by to v zemine korenilo, listy vadnou ...
A ted vlastne ani nevim, zda by to prezilo venku v tech PETkach zimu v Praze.
Mulcovaci kuru apod se mi kvuli tomu kupovat nechce.
Vpodstate co nevim je, zda zimu daji i ty koreny, ktere by normalne byly v zemi.
Jeste me proto napadlo, ty PETky zakopat temer po okraj do zeme ...
Nebo mam ty PETky radsi nechat pres zimu v byte v 20°C ?

No u jednoho kiwi jsem uz nevydrzel a tam kde se dole zacal vytvaret zarodek korenoveho balu, tak jsem ho vrazil do maleho kelimku od jogurtu kde je do pulky perlit.Dal jsem ho na podmisku a nalil tam vodu a kelimek zakryl PETkou od sangrii.
Rozhodne se mi nechce riskovat 3 mesice zakorenovani u v vsech 4 rizku.
Fakt jsem cekal, ze to diky zivinam v pude zacne trochu rust a korenit a ne ze to zacne usychat a chcipat, nechapu ...
Jedno kiwi v te PETce ma furt zelene listy a nevypada, ze by nerostlo a rakytniky a dalsi kiwi na tom samem miste chcipaji ...
NIKDE jsem se nedocetl na webu : kdy jak a do ceho presne to zakorenit, kdyz to nechavate korenit ve vode a ne od zacatku v zemi a uz mate nejake koreny.