modra7: od rakytníků jsem utekl ale příležitostně se zajímám a jdu tady kolem, nikdo zatím neodpověděl.
Nejlépe příležitostná osobní návštěva u nějakého solidního prodejce na místě, toho co máš v dosahu, také obvykle má e-shop takže sortiment odrůd předem znáš ale vždy se může dál měnit, no a na místě třeba zjistíš ... že tam mají provedení (velikost a odrůdu co chceš ) ale kterou v e-shopu on nenabízí ... má to někde přerostlé v koutě.
Větší rostlina (tedy starší) znamená obvykle větší a těžší kontejner, pro prodejce více substrátu v něm a práce navíc když to přesazoval z toho malého kontejneru, ty nahoru viditelně více vyhnané rostliny ale v malém kontejneru znamenají že asi jsou to ty dříve neprodané a prodejce šetřil, nepřesadil ale rostlina se další rok trápila.
Směřuji k tomu že toto jsou vše náklady promítnuté v ceně a potom, když neodebereš osobně, tak čím větší a těžší kontejner a dál neskladnost tak platíš víc i za dopravu.
Konkrétně u koho koupit těžko radit. Co bylo včera nemusí platit dnes a zítra. Máš internet a tak hledej. Vybírej a riskuj.
Taková Spomyšl mívá obecně (nejen rakytníky) široký sortiment, ten se a pozor jak jsem zjistil rok od roku mění co se týče odrůd, no a obvykle a i u rakytníků jsem se namátkově díval, tak nabízí u odrůd to co chceš za parametr, tedy výběr velikosti, odvozeno od velikosti kontejner(k)u a nebo při stejném kontejnerku tak ceny.
Poslední 2 roky a co jsem začal sledovat tak vím, že na podzim na konci sezóny Spomyšl nasadila nejen slevy ale také se neplatilo za dopravu.
Já takhle se odvážil pořídit s 50% slevou sazenice už narostlé révy, každá v kontejnerku (s ohledem na čas odlistěno) a neplatil jsem ani tu dopravu. Přitom to byl velikánský balík. Byla by i spokojenost, jenže teď po vysazení na jaře ven jsem zjistil, že jedna sazenice trpí výraznou chlorózou, další je načatá, no a už mne to stálo náklad na tekuté železo a jestli to vyléčím? Kdybych "to" viděl předem osobně a mělo to ještě listy tak to nechci. Tím se dostávám ale někam na začátek
*** Jen poznámka: jak jsem letmo teď nahlédl do sortimentu, už jsem zahlédl 2 odrůdy prý samosprašného rakytníku, kdyby ještě někdy mně zase otrnulo, příhodné tady slovo cha, chááá, šel bych asi tímto směrem samosprašnosti a jestli to je pravda, potom aby měl co nejméně trnů a byl co nejvíce sladký (o to méně asi vitamínu C? ale to tolik nevadí, je ho tam dost).