robo píše:Bohužel mám letos stejný problém s Altajskou jako měl Sasman. Před čtrnácti dny začala pomalu žloutnout a usychat a teď je skoro celá opadaná i včetně plodů. Mám ji bohužel na pro ni nevhodném místě, svítí tam skoro od rána až do večera a je tam i docela sucho. Hned vedle ní mám Pantělejevskou a té se daří dobře, je teda už večer ve stínu oproti Altajské. Jestli to Altajská přežije budu ji muset přesadit někam jinam. Na její místo bych chtěl zkusit také nějakou sladší odrůdu, jen se bojím, aby nedopadla stejně. Mohl by mi někdo poradit sladší odrůdu, které by tyto podmínky nevadili nebo taková není. S těch sladkých mám na mysli Elizavetu, Klaudii, Nelu, Žemčužinu, Bohatýr, Inju, Kapriz a Rosinku. Nevím jak jsou tyto odrůdy sladké, napsal jsem je podle popisu prodejců.
Dojmy z první ochutnávky jsou asi takové:
Velmi sladké (až mimořádně sladké) jsou Žemčužina a Nela. Ta jejich sladkost je ale poněkud fádní.
Sladké jsou Kapriz (ten překvapil i bohatou násadou plodů), Klaudie, Elizaveta, Altajská, Tenga. Jejich chuť je příjemně sladká s trochou kyselosti, rozdíly v chuti mezi jednotlivými odrůdami prakticky nepoznatelné. Rozdíly jsou jen ve stupni zralosti.
Sladká je i Rosinka, ta se od předchozí skupiny liší chutí. Komu chutná grep, bude nadšen, komu grep nechutná, bude zklamán.
Bohatýr jsem nechutnal, další odrůdy jsou již podstatně kyselejší.