Mespilus germanica a
bez dalšího upřesnění, nabízeno i zavedenými, známými prodejci (i s e-schopy) v kontejnercích jako neroubovaný malý keřík mišpule, lístky jsou a kdo už má doma odrůdovou mišpuli tak ... pozor ... výrazně proti tomu zde menší!
Je to ta mišpulka, kvůli které jsem tady s dotazem vstoupil. Později jsem napsal, že v dnešní době u nás doba pokročila, tak jako jinde v tom zahraničí jako je Německo: tak tato mišpule
bez odrůdového označení - je to tak správně a protože se jedná o původní formu mišpule té nešlechtěné! Tedy divoká forma.
Zájemce by na toto měl být ale předem prodejci upozorněn!V letech minulých a za zvědavého hladu po mišpulích se tady v Česku nabízely mišpule také bez označení a jako no name ale byly to ty odrůdové, tj. s většími až velkými listy a květy a především s většími plody. Tak na to dnes už pozor, doba se změnila?
Je to na toto téma ode mne už vstup sem asi poslední. Přišel jsem právě ze zahrádky se sklizní (od této divoké formy mišpule) a za čerstva o tom ještě napíšu:
a) ty plody jsou opravdu malé, malé jako velikost nijak velkého špendlíku a svojí hmotou do 1 ks velkého Nottinghamu by se vešly odhadem tak 4 ks (možná o chlup více?) od této divoké formy,
b) ovšem pecičky jsou velmi malé a proto nácuc hmoty do pusy je pocitově významný, sláva,
c) ovšem pozor, slupka je slabá než jak známe, takže zralé došlé plody nechtěně praskají (při uchopení prsty) na nechtěných místech, nebo prasknou při transportu plodů, tedy plod který je už (téměř) zralý se mezi těmi dozrávajícími a ještě tvrdými rád omele a rozmázne, doma se vyklopí z toho sajrajt,
d) chuťově a už třetí sezónu je to ale rok od roku lepší, není to tím že bych si už zvykl ale je to opravdu lepší, tedy poživatelnější a řekl bych že tak o 2 stupínky polykatelnější než jíst syrovou aronii (černý jeřáb) a já jsem k bobulovinám hodně vstřícný, je to jako vypít jablečný čaj a do kterého se navíc vymačkal citron resp. ta jablková chuť má výrazný ocas jako od tabletky Celaskonu ... nebo ještě jinak, kdo nemá problém s červeným nebo bílým rybízem a který je také od podstaty kyselejší tak nebude mít problém ani tady ... no a musím se přiznat, že zobání a před tím omakávání (už to změklo?) těchto kuliček je silně návykové

,
e) no a protože jsem udělal současně na keři lehký průklest překážejících větviček tak jsem se při tom i podrápal, ano, ty dolejší některé (jen některé) větvičky jsou opatřeny trny.
*** Můj závěr: keřík plní také i okrasnou funkci, přece jen se tato forma mišpule (výrazně menší listy, menší květy a i plody ovšem těch květů a potom malých plodů je výrazně více a působí to zdobně) od těch vyšlechtěných odrůd liší, napadá mne příměr jako rozdíl mezi lesní (měsíční) jahodou a tou velkou jahodou co známe ze záhonů,
takže já tomu dám (asi) šanci a nic přeroubovávat (likvidovat) nebudu, beru to jako raritku. Ovšem, jak jsem osobně tehdy viděl ty kontejnerky s těmito mišpulkami u obou prodejců, a bylo jich vyrovnáno v řadách mnoho desítek kusů a možná téměř do stovky!, tak kdo si to koupil? ... a teď si myslí, aha, tak to má být ta mišpule? ... ale ono to je jiné než jak nadšeně a i kulinářsky popisují články ...