Stránka 3 z 5

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 21 črc 2010, 15:28
od romkrom
Smil italský. nádherně roste i s letošní zimou si poradil. Ty tyče jsou tam proti válejícím se kočkám či kunám, protože mi ho na jaře úplně oholily:
Obrázek

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 25 črc 2010, 16:58
od Ramon
Taky jsem ho měl venku asi 3 roky, ale tahle zima ho odrovnala. :(

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 25 črc 2010, 20:40
od romkrom
No uvidím jak si poradí s dalšími zimami, pokud se osvědčí, tak ho budu množit pro zájemce. Stejně tak rozmarín, mám odrůdu, která se má vyznačovat odolností v zimě.

Re: Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 25 črc 2010, 20:52
od Ramon
rozmarýna.. jak v Praze tak na Mělníku jsem sledoval dva keře, kteé měly zhruba metr na výšku, takže už tam pár zim vydržely.. Avšak tuhle zimu obe nepřežily.
Tobě přežila nějaká tuhle zimu? ;-)

Re: Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 26 črc 2010, 12:03
od romkrom
No zasadil jsem ji tento rok a mám řízek keře z Prahy co vydržel už mnoho let bez újmy a je prý obrovský.

Re: Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 11 lis 2010, 00:14
od Alena
Lidi, nepěstujete náhodou někdo čechřici vonnou? Pídím se po ní už nějaký čas, zkoušela jsem vysévat semena, ale bez úspěchu. Prý musí přejít mrazem a navíc velmi rychle ztrácejí klíčivost, takže když jsem si je objednala na konci zimy a dala přemrznout, bylo to už houby platné, zřejmě už byla neklíčivá, prostě z toho nic nebylo, semena rovnou uhnila. Prý se v podstatě musí vysít hned na podzim po sklizni -říkal někde strejda Google. Stejně jsem ale dopadla i s andělikou a dalšími bylinkami od Jikla. Vyklíčil mi jen šišák bajkalský, rostlinky to byly krásné, ale jedna nepřežila loňskou zimu a druhá letošní rok :( .

Re: Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2011, 19:16
od Alena
romkrom píše:Smil italský. nádherně roste i s letošní zimou si poradil. Ty tyče jsou tam proti válejícím se kočkám či kunám, protože mi ho na jaře úplně oholily:
Obrázek


Můžu se zeptat, zda ti přežil tuhle zimu? Já si ho před pár týdny koupila, taky maří list balšámový a další choulostivé bylinky. Nevím, zda to postačí pak zimovat ve skleníku, nebo radši v baráku.

A už mám čechřici vonnou :D - dostala jsem krásná semena, ale opravdu asi potřebuje sít hned na podzim, vyklíčilo jen jedno jediné, i když ještě stihla trochu přejít mrazem. Snad vyroste...

Re: Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2011, 19:35
od Stanley_51
Smil jsem koupil loni u Dehnera ve Weidenu a zasadil jsem ho hned do záhonu. Na podzim jsem ho seřízl a letos na jaře krásně obrazil. Takže se ukázal jako mrazuvzdorný.

Re: Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2011, 21:08
od romkrom
Přezimoval už druhou zimu, vždy uschne a pak obrazí z toho tlustějšího dřeva jako levandule, ale daroval jsem ho sousedce od vedle, protože se s ním nedá kořenit kvůli hořkosti podobné heřmánku. Jeho vůně je sice skvělá a pokud se člověk nachází do 5m, tak má pocit, že je blízko závodní jídelny, ale jinak je pro mě nepoužitelný. U sousedů zdobí skalku.

Re: Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 12 kvě 2011, 22:32
od Alena
Já jsem zkoušela dát vždycky pár lístečků do jídla spolu s jinými bylinkami a hořké to nebylo. Ale byly to tak dva lístky, je ještě mrňavý. Je cítit fakt přesně jako maggi koření.

Re: Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 26 zář 2011, 21:45
od Alena
Na jaře jsem nakoupila různé bylinky - mimo jiné taky citronovou lipii (Lippia citriodora nebo Aloysia citriodora) a je z ní moc dobrý čaj. Natrhám si vždycky kytku z meduňky, šanty, k tomu některou z odrůd máty, lipii, stévii, jiaogulan, gotukolu a je to výborné, alespoň mně to tedy moc chutná :) Ta citronová lipie má výrazné aroma citronové kůry. Citronovou šťávu pak do toho na okyselení. Jenom netuším, kam to nastěhuju přes zimu S12
Mám taky ananasovou šalvěj, ale ta jen trochu voní po ananasu, když se rozemne list, jinak je úplně nevýrazná. Asi ji zruším. Je to obrovská kytka a ani nebudu mít kam ji přes zimu dát.
Tak oprava - právě jsem se dočetla, že ananasová šalvěj má antidepresivní účinky. Nebudu ji rušit, naopak začnu ji používat ve velkém.

Re: Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 26 zář 2011, 22:11
od Stanley_51
Alena píše:Já jsem zkoušela dát vždycky pár lístečků do jídla spolu s jinými bylinkami a hořké to nebylo. Ale byly to tak dva lístky, je ještě mrňavý. Je cítit fakt přesně jako maggi koření.

Manželka ho dává spolu s rozmarýnem a tymiánem na kuře,ale hořké jsem to nepocítil. Mám rád, když je to po těch bylinách cítit. Jinak se mi pěkně rozrostl, má cca 40cm na výšku a zabírá asi půl čtverečního metru záhonu. Je pravda, že když foukne vítr, cítím ho po celé zahradě. Ale takových aromatických rostlin mám na zahradě povícero.

Re: Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 26 zář 2011, 22:37
od Alena
Mně se taky pěkně rozrostl a v jídle jsem rovněž hořkost necítila, hlavně aby mi přes zimu neuhnil. Všechny bylinky se letos nádherně dařily :D Vždycky jsem obešla zahradu, ostříhala ode všeho kousek a zamíchala do jídla. Jen by to chtělo mít u baráku větší a slunnější zahradu, tady je to maličké a hrozně zastíněné z V, J, i Z. Když vidím zahrady kousek odtud přes potok, jak jim to tam všechno roste, když se jim tam celý den opírá slunce... :D2

Re: Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 27 zář 2011, 09:35
od Stanley_51
Jo, to vždycky závidím lidem, co mají svažité zahrady proti jihu. Terasy s bylinkami, zapuštěný sklípek.....ojoj, ono by se toho našlo. Já to mám na rovině a ještě jako husí plácek, nikam už se nic nevejde. Když chci něco nového, musím něco starého vyhodit. A že by bylo věcí, které bych chtěl.

Re: Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 09 led 2012, 16:40
od Alena
Lidi, prosím vás, nepěstujete náhodou někdo Lippii (Aloysii) citriodoru? Právě jsem ji musela vyhodit, protože mi úplně uschla. Přezimovala jsem ji přímo pod střešním oknem na schodišti, kde měla kolem 20 stupňů. Asi na ni bylo moc teplo. Dát ji do sklepa k ostatním subtropům jsem se bála, a bylo mi to houby platné S13 Potřebovala bych vědět něčí zkušenosti s přezimováním. Je to skvělá bylinka, má úžasně silnou citronovou vůni, bezvadná do čaje. Na jaře si budu muset koupit novou a nerada bych ji zase zničila :D2