Poznám ľudí,ktorým táto rastlina rodí a pomerne výdatne, avšak tá múčnatka znemožňuje konzumáciu. Striekať to nemôžeš v čase zberu, aj tak je to neúčinne. Otázka je ako vyzerajú rastliny, z ktorých sušené plody predávajú
. Zdravú kustovnicu som fakt ešte nevidel.
Čo sa týka predávaných plodov našiel som toto:
Do rodu Lycium patrí viac než 70 druhov kustovníc, ktoré sa vyskytujú v subtrópoch celého sveta. V Ázii a v Európe rastú tri hlavné pôvodné druhy:
- kustovnica cudzia, pôvodom z Číny a Tibetu
- kustovnica čínska, ktorá pochádza z Juhovýchodnej Ázie
- kustovnica európska, ktorej domovinou je Stredomorie a Malá Ázia
Ktorá je ktorá?
U trhovo dostupných plodov goji väčšinou nie je možné zistiť, z akého botanického druhu pochádzajú. Plody rôznych druhov goji sú na nerozoznanie a zlyhávajú dokonca aj bežné analytické metódy (napr. chromatografia).
Druh je však možné určiť len vtedy, keď máme k dispozícii celú rastlinu - pre základné rozlíšenie si možno vystačiť s farbou kvetu a tvarom listu. Kustovnica európska má biele alebo ružové kvety, ostatné dve majú kvety červenofialové. Kustovnica čínska má listy stopkaté, skôr vajcovité než kopijovité, zatiaľ čo kustovnica cudzia má listy skôr kopijovité a skoro bez listovej stopky.