Tak jsem dnes raději obral vše hnědé, před tím deštěm. Něco už jsme spráskali přímo ze stromku, ještě na něm jsou nějaké další pěkné zelené kousky, ale žádná super úroda to letos nebude. Opravdu hodně toho letos zčernalo a propadlo. Ale na chuť něco málo je, dávám je zavadnout. Zajímavé je, že všechny ty malé plody mají nevyvinutou pecku. Jsem zvědav na ty velké, zda tam ta pecka je. Foto: Praha-Motol, 12.10.20
Některé jsou i pěkně velké... Foto: Praha-Motol, 12.10.20
Oproti Langu , který je suchý a jakoby bez chuti ,je Vachšskij šťavnatější ,sladší a cítím tam i kyselinky . Je to tedy odrůda spíš na přímý konzum . Stolní odrůda Vzhledem k tomu ,že tady už tři dny v kuse prší ,tak jsem ji asi podtrhnul . Jakmile se začaly tvořit hnědé skvrny , začala praskat . Chuť dokonale vyzrálých plodů by byla určitě lepší .
Moja prednedávnom vysadená Kuk Jae 1ho - plody už všetky hnedé, ale veru po toľkých dažďoch mi takmer všetky popraskali. Čo sa dá robiť s popraskanými, iba čo najskôr zjesť?
Proslazovat , naložit do medu ,kandovat , kompotovat , uvařit džem a taky se to dá naložit do kysaného zelí !! To chci zkusit letos . A ještě jsem zapomněl ,naložit do borovičky a přisladit medem .
Abych to upřesnil ,tak má se používat rakija a nebo nějaká jiná chuťově neutrální lihovina ,třeba vodka . A to proto ,aby vynikla ta jemná chuť jujuby . A dále mě kamarádi v Chorvatsku upozornili ,že výsledný produkt není chlast , ale lék , medicína na žaludek ,trávení a vůbec na všechno .