Ta jeden update k paprikám. Červené parriky původem z Lidlu dlouhodobější pokles pod 8°C moc nedávají, skoro celá nadzemní část zplesnivěla a uschla, kmínek se však zdá být zdravý. Uvidíme, jestli bude schopen obrůst po seříznutí. Naopak papriky Hamík od Sema zatím drží, i když už také pozoruji náznaky plísně na kmínku, ale listy zatím neschnou. Takže ta deklarovaná vyšší chladuvzdornost asi nebude úplně kec. Také je po poslední sklizni hluboko seříznu na zdravé „dřevo“, jestli se to na jaře sebere. Teplota se nyní na místě pohybuje mezi 6-8°C.
Foto: Praha-Motol, 17.01.22
Jinak ohledně toho pěstování chilli papriček jako trvalky. Dělá to takhle u nás ve VDF Turek, co dělá kebab. Chilli má svoje vlastní. Chilli papriky na zimu ořeže na takové rozvětvené pahýly a dá do chladu a tmy. Koncem ledna je vytáhne a dá do tepla k jižní výloze. A takhle to prý dělají běžně v Turecku. Takto podobně jsem zimoval i rajčenku. Seřezal jsem to na zimu na takový rozvětvený pahýlovník, zbavil se tak škůdců na listech a zimoval to takto v chladu s citrusy. V tomto stavu to bylo schopné snést chladné zimování s teplotami i jen těsně nad nulou.