nene píše:Jak to tak čtu, tak na fenykl máme na jihu ideální podmínky, snad jen přidat dolomit do záhonu......až teda na ty slimáky.
Ale díky za inspiraci, zkusíme sehnat semínka a nezapomenout je v červenci vyset. Ale vyséváme v tu dobu pakchoi, tak snad si vzpomeneme
.
Určitě doporučuju si sehnat odrůdový (třeba ten Romanesco), abyste se co nejvíce vyhnuli těm plochým, tvrdým hlávkám. Ještě jsem si všimla, že velikost rostliny, resp. hlávky, přímo závisí na velikosti semene. Čili z malého semínka velká hlávka nebude. Pro rodinu je to asi jedno; pokud je to na prodej, už to má význam (my ho máme jen pro domácí spotřebu).
Nedávno jsem syrový fenykl nakrájela na plátky posolila, zalila bílým vínem. Je to opravdová pochoutka (víno ho krásně doplňuje). Pokud někomu vadí to lékořicové aroma, dá se ho zbavit už jen krátkým zahřátím na cca 80-85°C. Hlávka si zcela ponechá strukturu, ale ta příchuť zmizí.
Mně osobně tedy nejvíc chutná právě kvůli tomu, že mi připomíná lékořici, ale to je pochopitelně individuální. Takto aromatická je jen hlíza a řapíky, listy mají zcela neutrální chuť (což je velký rozdíl oproti listovému f.). Oproti listovému je také nadzemní část hlávkového f. mrazuvzdornější.
Každopádně, oba typy fenyklu značně podporují touhu králičích samic zabřeznout v jakémkoli ročním obdbobí, i když třeba předtím dlouhodobě nechtěly. Stačí jim dávat třeba jen listy s řapíky. Hlíz je škoda.
Opravdu to funguje. To jen tak off-top.
-----------------------
Jinak jsem teď, před plánovaným ochlazením, fenykl zasypala slámou tak, aby tam zůstalo co nejvíc vzduchu a shora zakryla plachtami. (V záhoně mám zapíchané menší kůly, na ně jsem natáhla síť a přes ni plachty). Loni tak vydržel i ledové dny a potom ještě rostl. Určitě by ho bylo možné sklidit, ale on je prostě nejlepší čerstvý, hned ze záhonu.