Tak jen pro zajimavost k batatum.
Ten batat vlevo na fotce sklizeny 24.zari je zatim stale v dobre kondici az na to ze se na nem udelali klicky. Dnes jsem jich odebral 11 a uvidime jestli jeste nejake pribudou. Kazdopadne by byl bez problemu stale pouzitelny i k jidlu takze mohu rict ze batat je mozne opravdu dlouhou dobu skladovat.
Co je ale nutne rict, tak je nutne dodrzet podminky pro skladovani. Kousky ktere jsem vykopal, omyl a nasledne mel v suche mistnosti (opravdu fest suche) s teplotou 25+ stupnu stale (spis vice) tak ty se udrzeli bez jakehokoliv poskozeni po dobu 3 mesicu a normalne pozivatelne podobe a pouze po cca 2 a pul mesicich zacali vyhanet klicky.
Ty ktere se ponechaji v chladu s vlhkosti a jeste neumyte zacnou velice rychle plesnivet, gumovatet atd.
Asi bych se to byvale docetl na netu, ale holt jsem si na to prisel vlastni zkusenosti. (Ono sem si to i pak precetl, ale trochu pozde tak jsem o neco malo prisel, ale beztak toho bylo moc a furt jsem mel bataty
)) )
Jinak pecene bataty nejsou spatne ale asi nejlepe hodnotim batatovo topinambrur.... Bramborak bez brambor
))
Cisty bramborak s topinamburem je asi lepsi, ale ty bataty maji jednu fajn vyhodu, ze tam nrmate tu tunu skrobu a vody co musite odlejvat
Ps. Topinamburu davejte jen malo ... Je to vskutku explozivni material
))
Pss. Jinak samozrejme ty klicky by se asi normalne meli odebirat pozdeji, ale holt uz bylo neco opravdu dlouhe tak holt budu ted par mesicu pestovat pokojovky nez to v kvetnu vysadim