caver píše: Můžu se zeptat, co je to za odrůda a kdy jej vyséváš?
Vysévat určitě až po slunovratu (ačkoli se v návodech na sáčcích z nějakého důvodu píše, že od května), jinak prostě vykvete a hlávka se nevytvoří.
Mně se nejlépe osvědčilo ho sít od 10. července do 10. srpna. Loni jsem poslední výsev dělala ještě 20. srpna a hlávky do listopadu stihly dorůst jen asi do 250g. Letos jsem zase zkoušela i raný výsev, kolem 20. června, a všechny tyto rostliny vykvetly, byť třeba i vytvořily hlávky, nicméně ty byly náběhem ke kvetení znehodnoceny... Tady asi mělo vliv i velké sucho. Rostlina je při stresu víc náchylná ke kvetení. Se sklizní pak není nutno pospíchat, on je chuťově čím dál lepší, křehčí. Má strukturu jako vnitřek hlávkového zelí (šťavnatou, křehkou a křupavou). Min. teplota pro růst je +7 (proto ho na zimu dávám pod dvojitou netkanku, popř. při větším chladnu i pod silnější plachty. Nad záhonem mám ohrádku z latí. Teploty nad 25 ale také moc nemá rád, rovněž zastavuje růst. Obecně neijntenzivněji roste až na podzim. Půdou ho nepřihrnuju, vybělí se i tak, a hlavně ta hlína nenapadá mezi slupky (které k sobě při méně dokonalém zpracování půdy nemusejí dokonale přiléhat, protože mezi nimi vyrážejí vnitřní výhony). Fenykl potřebuje dobře prorytý záhon na hloubku asi 30 cm, lehkou a zásaditou půdu.
Odrůd tady na trhu moc není... letos jsem sela Romanesco (což je odrůda), loni jsem ale sehnala jen sáček s tzv. krajovým florentským fenyklem di Fiorenze. Byla tam určité procento plochých, méně kvalitních (méně dužnatých) hlávek, které se hodí jen na polévku. Letos tam takové vůbec nemám.