Stránka 54 z 68

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 16:06
od Radim K
A jakon jsem vykopal v půlce října. Letos se povedl. Nať měla až 240 cm a hlízy oproti loňsku trojnásobné.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 16:22
od Stanley_51
Radim K píše:A jakon jsem vykopal v půlce října.

Radime, dá se to nějak skladovat, nebo se to musí ihned konzumovat ?Viděl jsem v Tv reportáž o pěstování jakonu a zaujalo mě, jakou popisovali chuť. Ovšem pokud to nelze skladovat, je to pro mně bezpředmětné, jedl bych to sám.

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 16:33
od milos 51
Stando,dá se skladovat asi jako hlízy jiřin . A uležením se zvyšuje kvalita a sladkost.

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 17:50
od Miroslav
ja je taky v nedeli sklizel a jsem spokojen
Obrázekjpg images

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 19:27
od Radim K
Stando, asi jak psal Míra. Ono to není úplně jako brambory - v pokojové teplotě na suchu to za 4 dny změkne - odvodní se, ale ve vlhku a chladu vydrží měsíce. V ledničce v sáčku ve vlhku jsem pár hlízek zapomněl z loňské úrody až do následujícího jara a byly v pořádku :).
A opravdu je lepší je jíst až po uležení, až se přemění škroby na "rychlé" cukry, pak jsou příjemně nasládlé. Chuť bych přirovnal něco mezi topinamburem a hruškou, hlíze je velmi křehká, vodnatá a křupavá. Na přímý konzum asi nejlepší "kořenová" zelenina spolu s mrkví :).

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 19:41
od Miroslav
mne Radime taky vydržely vloni az do zač.března, pak už jsem další neměl, tak nevím jak dlouho by vydržely, zasyrova to vidím mezi topinamburou a okurkou s přichutí jakési pryskyřice, já je dávám chuťově za batáty, spolu s mrkví :)

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 19:47
od Satan
Ahoj, a jak se jakon upravuje ke konzumaci.

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 19:49
od Miroslav
zasyrova, peci, smazit, restovat, delat dzem treba spolu s anansem apod

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 21:00
od Radim K
Satan: Mě přijde jako hřích tepelně upravovat věci, které jsou nejchutnější čerstvé :). Tím spíše, pokud jdou skladovat měsíce.
Mirku, batáty jíš i syrové, nebo vždy jen upravené?

Jo a Stando, pokud budeš chtít sadební hlízky, tak přijeď nebo napiš a pošlu.

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 21:03
od Miroslav
syrové jsem nezkoušel, nekde pisi, ze se mohou, jinde zas opak, trochu z hliz teče takova stava, skoro jak latex, takze nechci riskovat :)

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 21:49
od Stanley_51
Radim K píše:Jo a Stando, pokud budeš chtít sadební hlízky, tak přijeď nebo napiš a pošlu.

Beru tě za slovo a děkuji za nabídku. Ale ještě jeden dotaz - pěstuje se to ze semen nebo jako brambory z hlízek ?

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 22:15
od Radim K
Já si právě ani nejsem jistej, jestli jsou syrový batáty jedlý.

Stando, mají 2 typy hlízek, jedny konzumní (zásobní) druhé sadební (vegetativní) s pupeny. Z těch se dobře množí.

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 26 říj 2016, 12:14
od ZdenekCernoch
Radim K píše:Já si právě ani nejsem jistej, jestli jsou syrový batáty jedlý.


syrový batáty už jsem jedl ( opakovaně) a v pohodě nic jsem z toho neměl. Proti babaku lahoda - to mě vždy poleptá rty jakou to ma v sobě kyselinu netuším :roll:

taky se říká že prase sežere všechno což platí i mu mě ( jen něčemu se vyhýbám velkým obloukem a do huby to nevemu ani za nic). když mám něco nabízet a prodávat po Evropě musím vědět jak to chutná - někdy je to dobrá otrava. V případě křížencu u citrusů alias Ichang papeda, Violety, kalpi papeda, Khasi papeda a mnohé další tady platí jednou trochu štávy na jazyk a nikdy více :D15 :mrgreen: S1

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 31 říj 2016, 14:38
od Satan
Zkuste Mangold, nenáročná zelenina nám chutná víc než špenát. Listy se přepravují mnohá způsoby, Řapíky místo chřestu. A jsou různé varianty listů barevné .Obrázek

Re: Netradiční zelenina ;-)

PříspěvekNapsal: 31 říj 2016, 16:43
od nene
Běžně jsme pěstovali zelený mangold , Lucullus nebo ještě radši Gator , ten není tak poprohýbaný a líp se umývá. Letos jsme zkusili pěstovat červenou varietu mangoldu, ale po prvním mrazíku vypadají listy velmi přešle. Gator vydržel vloni až do jara.
Nám mangold moc chutná, ale jsme široko daleko asi jediní. Oblíbili jsme si ho kdysi dávno v Budvě, jen uvařený a politý máslem. Dneska ho sklízíme kvanta, zamrazíme a pak jako špenát, do rizota, na pizzu, karbenátky....Zeleninové jídlo bez mangoldu pro nás není úplné . Řapíky moc nevyužíváme, jednak se špatně umývají a s nima se vždycky dostane do jídla nějaký písek a taky náš oblíbený Gator je má tenké a tuhé. Ale Lucullus je má "jedlé" a po uvaření posypané opraženou strouhankou jsou dobré.