Ano, jedlé je opravdu lecos a mahonie zrovna je na marmelády perfektní. Ona právě kalina obecná má asi nejhnusnější plody celého rodu, nicméně to platí o čerstvých plodech. Letos nám například uzrály první plody na kalině obecné odrůdě Ulgen a plod byl o 90% méně hořký, čili z těchto plodů si moc dobře dokážu představit marmelády, želé apod. Pach myšiny plodů kaliny se varem vytrácí, zkoušel jsem v malém množství jen na pár lžiček dělat marmeládu z divoké kaliny obecné, marmeláda příjemně voněla, měla naprosto dokonalou konzistenci bez jakýchkoli aditiv a měla výbornou chuť. Nicméně, v praxi se to nedalo pozřít právě kvůli hořčinám. Faktem je, že plody nebyly přemrzlé, což by být měly. Ale u těch odrůdových kalin obecných je právě hořkost potlačena. Ještě lepší variantou je kalina klikvová, což je prakticky kalina obecná bez pachu myšiny a bez hořkosti, podobně i kalina Sargentova. Potom jsou ty modroplodé, sladké kaliny, v čele se severoamerickou a višňolistou a nahou.
Kalina obecná je skutečně prakticky národním ovocem Ukrajiny a v Rusku je také velmi využívána. Já se musím přiznat, že kaliny jsou moje slabost jak jako ovoce, tak jako okrasný keř, takže pěstujeme 22 druhů kalin, včetně většiny těch ovocných . Ale většinu teprve 1. až 2. rokem. S tou úrodností je to přesně tak. Zimolez je skvělý zase v tom, že zraje brzy, ale kaliny jsou jako ovoce nedoceněné. A nejen ony, ale i další, desítky druhů ovoce.