Tak moruška překvapila v našich podmínkách velmi brzkým zráním. Byly jen dva plody, první, velký, jsem vyfotit nestihl
, druhý, asi třetinový oproti prvnímu, jsem vyfotit stihl. Správně opylené plody jsou dostatečně velké, chuťově mě dost překvapily, spíše ve smyslu, že ostružiník může chutnat i zcela "nečekaně". Chuť nejvíce připomíná přezrálé měkké šípky, v kombinaci s mišpulemi a možná trochu i žaludečními šťávami
. U prvního plodu jsem se lekl, že je přezrálý, ale rychle jsem si na tu chuť zvykl a už se těším na plody další
.
Jinak plody tedy u mě, kdy letošní průběh jara byl poměrně chladný a oproti loňsku je vše posunuto o 10 - 25 dní, plody dozrávají okolo půlky června. V teplejších oblastech to musí být už na přelomu května a června. Jsou to tedy první maliny/ostružiny u nás, následované R. occidentalis (maliníkem západním-černou malinou).