Něco je s aronií dnes blbě … ale co? Moje dosavadní zkušenost:
S rodiči (já kluk) jsme aronii (pravděpodobně Nero a co jiného?) pořídili hned jak se o tom začalo psát v Zahrádkáři. Tedy asi před 50 lety. Já jsem z Podkrkonoší, 430 m n. m. a červená jílovačka.
Pořízeno bylo: 2 ks keříků a 2 ks roubovanců na jeřábu vykopaném v lese. Píšu o tom tady proto, že tehdy těch asi prvních 15 - 20 let ty bobule byly větší, velmi šťavnaté, šťavnaté a to zdůrazňuji!, no a proto také zasyrova slušně poživatelné.
My jsme z toho dělali doma šťávu. Ta silně barvící šťáva z bobulek tehdy chtěla téct už při tom sklízení ... takže ruce jsme měli docela černé a vůbec pozor co s oblečením. Po takových bobulích se ptáci mohli utlouct!
Jenže po čase, a bylo to postupné, najednou ty bobule přestaly chutnat, šťávy ubylo a poživatelné to bylo jako jíst nějaké trpké dřevo. Ptáci ztratili zájem. Jediné, kdo bobule čas od času od nás chtěl, tak byli soukromí pokusníci, tj. výrobci domácích zdravotních likérů a co si v lihu nechali vyloužit z bobulí to barvivo rutin.
Ty plody (s prominutím) zparchantily stářím aronie? Proto jsem nakonec a už více než 30 letou výsadbu zrušil. S radostnou nadějí jsem po čase pořídil tj. zhruba před 10 lety keříky nové: jak odrůdu Nero tak nové odrůdy Hugin a Viking. Že v nejhorším případě nechám ten keřík, co bude nejchutnější.
Nakonec se ukázalo že nové keříky dnes už od sebe nerozeznám … a nerozeznám je ani chuťově (rok od roku se drobné rozdíly mění) … a bobule jsou to v podstatě pořád ty piliny bez šťávy. Ptáci o ně projevují zájem až počátkem jara tj. ze zoufalosti. Dříve v 2. ½ srpna bývalo od ptáků vymeteno. A pozor, to platí i pro další aronie různě dnes vysazené u mne v okolí!
*** Jak je to možné? Tehdy asi před 50 lety (na začátku) bobulky byly dobré šťavnaté a dnes na tom samém místě (jako že lokalitě) to je chuťová hrůza a jedno, jestli z toho echt starého původního keře nebo z keře úplně nového!
A to jsem se pokoušel dříve přes léto zalévat, různě na zkoušku mulčovat a hnojit a poslední asi 2 roky jsem zkusil i borax, Marno.
Známý, dříve černého jeřábu neznaje, před několika málo lety objevil náhodou aronii někde pod Vysokým nad Jizerou, chudák prý trčela z nějaké pozdější navážky rmutu, přesto měla bobulky prý velké a štavnaté(!) … jenže potom on u mne a když jsem mu dával ochutnat z oněch mých 3 druhů, tak jeho nadšení rázem opadlo a jen křivil hubu.Lituji těch, proto sem také píšu, kteří si dnes pořídí aronii a dle různých příspěvků (i tady) potom porůznu jsou zklamaní. Já jsem také dnes zklamán. A to tehdy dávno jsem měl plány dělat ze štávy z aronie také víno, takové na španělský způsob, tehdy by to bylo bez problémů ale dnes tak ani náhodou.
*** Ostatně dnes za asi 80 Kč bylo lze sehnat sedmičku vína z aronie v Kauflandu, z Polska a myslím že docela slušné. Dalo se koupit také toto víno od jednoho českého výrobce, dle mne propadák a protože to víno bylo spíše jen růžové – a to víme jak mocně ta šťáva barví, takže to bylo asi víno dělané také z těch bobulek co jsou dnes bez šťávy a chutná to jako piliny?
Co s tím, co ještě zapokusničit, tak už nevím. Proto sem také píšu!