Re: Aronie
Napsal: 07 říj 2016, 12:29
Mě plody chutnají za čerstva, na trpkost se dá zvyknout a když ji člověk pomine, tak ucítí sladkou chuť velmi šťavnatých a křupavých plodů, ne každý to ale dokáže, nebo chce dokázat . Jinak výrobky z Aronie jsou chuťově snad vždy výborné, prakticky bez známek trpkosti. Já mám nejradši sirup za studena, který teprve budeme dělat. Letos jsme potřebovali plody rychle zpracovat, aby se zachovaly prospěšné látky, z jednoho stromku se sklidil 1 velký a 3 malé kyblíky plodů a odšťavnilo se 7 litrů super silné šťávy a ta se dala zamrazit. Jak bude čas se rozmrazí, smíchá s přibližně stejným, nebo raději mírně větším množstvím třtinového cukru, jako je šťávy (kvůli konzervaci) mírně ohřeje pod 40°C, aby se cukr rozpustil, může se přidat citron nebo kys. citronová a naleje do lahví. Vhodné je pro jistotu mít lahve vypláchlé pálenkou a zakápnout pálenku o pod víčko, jakmile bude sirup nalitý. Takto by měl díky konzervaci cukrem vydržet bez tepelné úpravy.