Bezová limonáda
Rozkvetl černý bez, tak můj recept na perlivou limonádu z černýho bezu.
Pětilitrový kbelík (od křupek) do něj dám tak 8 velkých květů (ideální je když se květy rozvijí aniž by na ně pršelo - letos problém), asi 0,5 kg cukru, na kolečka nakrájené 2 citrony a 4 lžičky kyseliny citronové. Naleju vodu (nepřevařuji). Dám na světlo . Tak za tři dny podle teploty to začne lehce nakvášet a pokud je to pro vás ta správná chuť, tak scedit vychladit, vypít. Pozor, pokud budete dávat do PET lahví moc neutahovat závěr, aby mohl odcházet vznikající oxid uhličitý. Pokud spěcháte a chcete mít nápoj rychleji, tak tam šoupněte trochu vinných kvasinek s lehce živné soli (není nutná).
Perlička - jednou jsem zkusil udělat z květů víno a hádejte jak to dopadlo. Víno nebylo. Byl z toho tak dobrý burčák, že jsme těch asi 45 litrů vymlaskli a na víno nezbylo.