Jelikož v tomto čase (nebo spíš nečase) a tmě neroste skoro nic co by se dalo jíst nebo ozobávat, pustil jsem se do pěstování hub. Volba padla na Hlívu královskou, protože ji nejde jen tak sehnat třeba v obchoďáku a údajně má výbornou chuť. U nás je tahle houba v podstatě exotická a v přírodě extrémně vzácná, běžně roste na jihu evropy. Hlíva královská je oproti její ústřičné sestřičce trochu rozmazlená, pasterizovaná sláma jí nevoní a živí se jen na dokonale sterilním substrátu. A to je výzva
Takhle to roste v Korei: http://www.youtube.com/watch_popup?v=cX3RpD1M4EA
A takhle u mně ve špajzu - záloha mycelia v sedmi sklenkách:
Tady už se začíná hlíva rozrůstat na žitě v 1kg balíčcích(pytlíky na tláču):
Zvolil jsem žito jako substrát, protože se mi nechce shánět bukové piliny a ortuby. Uvidíme co to provede s plodnicemi, je tu jistá pravděpodobnost, že bude houbě chybět nějaká složka a vylezou s toho pochybné zkrouceniny.
Hodně mě potěšilo že zatím nemám jediný problém s kontaminací substrátu, ikdyž nevlastním box s laminárním prouděním ani sterilní laboratoř. Všechny operace provádím na kuchyňské lince a jídelním stole, místo autoklávu dobře poslouží papiňák
Mateční mycelium pochází od Wolfa. K naočkování jednoho kilového tlačenkového pytlíku mi stačí jedna kávová lžička sadby. Do papiňáku se mi vejdou 3kg substrátu najednou. Výnosy se u této houby mají pohybovat okolo 20% hmotnosti substrátu, tak uvidíme...