meloun vodní a cukrový

zde si můžete popovídat o čem chcete ...

Moderátor: Stanley_51

Re: meloun vodní a cukrový

Příspěvekod Mirek223 » 09 zář 2024, 11:54

Jožka píše:Sezóna melounů se blíží ke konci, musím konstatovat že byla víc než úspěšná. Největší meloun vážil 13kg.

Ano, hodně úspěšná a kvalitní, bohužel krátká. Nejprve neustále pršelo do květu, takže opyleny byly až květy na koncích výhonů, no a nyní se rozhodla voda sezonu ukončit.
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod Mirek223 » 09 zář 2024, 19:22

Pěstuji již třetím rokem melouny, které si roubuji ze semen přivezených ze Zanzibaru. Jsou vynikající a mají jen poměrně málo malých hnědých pecek. V globálu jsem zatížený na oválné strakaté plody s červenou dužinou. Rozkrojený plod opět v extra kvalitě, jen ta letní konzumační pohoda už poněkud chybí. S14

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod veverka » 11 zář 2024, 09:21

to je nadhera ta melounová uroda. Chtela bych to taky zkusit, prosím, seminka si kupujete, nebo vydlabete z koupených plodů ? poradte mi odrudy spis s mensimi plody aby to dozralo, nemam sklenik, ani moznost predpest v byte, ale venkovni pareniste bych mit mohla na predpestovani. diky
veverka
nováček
nováček

Příspěvekod Mirek223 » 11 zář 2024, 09:44

veverka píše:to je nadhera ta melounová uroda. Chtela bych to taky zkusit, prosím, seminka si kupujete, nebo vydlabete z koupených plodů ? poradte mi odrudy spis s mensimi plody aby to dozralo, nemam sklenik, ani moznost predpest v byte, ale venkovni pareniste bych mit mohla na predpestovani. diky

Meloun potřebuje hodně prostoru a živin, na velikosti plodu moc nezáleží, jsou odrůdy ranné i pozdní. Dokáže narůst za 30-45 dnů od objevení prvních plodů. V našich podmínkách je jistota v podobě roubovaných sazenic a velmi včasné výsadby, samozřejmě že na černé textilii. Letos by asi dozrály i pravokořené rostliny, každopádně z předpěstovaných sazenic.

Obrázek
Na snímku výše je plod melounu z roubované rostliny, kterou jsem zakoupil v zahradním centru za 130,- Kč., a který narostl za měsíc. Sklidil jsem ho předevčírem (necelých 10 kg), ale ještě nerozkorojil, mám trošku obavy aby nebyl už přezrálý. Je to druhý plod z jedné rostliny. U sousedů měli rostliny dvě a plodů 14, nechávají rostlinám hodně prostoru, což je u mne trochu problém. Níže je první sklizený plod. Tato odrůda mívá jeden plod jako druhý a velmi kvalitní křupavou dužinu s malými semeny. Já osobně melouny od velikosti tenisáku moc nezalévám, tato pouštní rostlina si umí najít sama v hloubce. Meloun, který je vyhoněný vodou, může mít "gumovou" strukturu dužiny, která není moc chutná.

Obrázek Obrázek
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod veverka » 11 zář 2024, 19:04

mirek223 bezva info,diky
Obrázek
veverka
nováček
nováček

Příspěvekod Mirek223 » 11 zář 2024, 19:26

Náš maltézáček měl strašně rád melouny. Podle něj se dalo poznat, je-li dužina kvalitní a sladká, gumovou nejedl. Zato sousedovic dalmatýn šrotoval hlavně šlupky :D
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod Mirek223 » 14 zář 2024, 10:05

Ještě za slunce jsem přivezl domů nějakých pět melounů a dne rozkrojil druhý z kupované rostliny. Asi jsem ho měl sklidit o týden dříve, bo už je kolem semen trošku přezrálý. Zvolil jsem však tuto možnost sklizně, protože jinak by ležel ten týden doma ve sklepě. Dužina kvalitní, křupavá a hodně sladká, vnoučata se jen oblizovala. Oproti prvnímu kusu ze stejné rostliny to vypadá, že má trošku větší semena. Z prvního plodu jsem si semena odebral pro roubování na příští rok. S6
Obrázek
K melounu patří teplo a slunce, takže jeho konzumace s kapkou u nosu u krbových kamen není zrovna ideální. S12 Z osvěžení se stala povinná likvidace sklizených plodů, bohužel. :wink:
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod Stanley_51 » 22 zář 2024, 09:47

Také jsem sklidil meloun z letošní produkce.
Obrázek
Obrázek
Chuť nic moc, málo sladký. Banán je tam pro porovnání velikosti ( tenisový míček ).
Stanley_51
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvekod nene » 22 zář 2024, 10:44

Zaujalo nás, jak tady psal Mirek223 z Břeclavi, že melouny reagují na přebytek vody tuhou nesladkou dužninou. Můžeme to letos potvrdit, nechali jsme ty naše (z lenosti a nedostatku času), ať si najdou vodu samy, nezalévali jsme je a melouny byly dokonalé. Máme je sice na dolním "mokrém" konci zahrady, ale letos tam bylo takové sucho, že to i na fíkovnících bylo poznat...ale melouny to zvládly s přehledem a opravdu nebyl gumový ani jeden, všechny sladké a křehké.
nene
čestný člen ( přispívající )

Příspěvekod Mirek223 » 22 zář 2024, 13:26

nene píše:Zaujalo nás

Kdysi dávno jsem o tom četl někde na ruskojazyčných serverech, kde doporučovali hodně zalévat melouny do velikosti tenisového míčku a následně zálivku omezit. Meloun je pouštní rotlina a kořeny si umí najít vodu až ve 12ti metrové hloubce (nevím jak se chovají melounové podnože), zákledem kvality je však slunce.
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod Jožka » 25 zář 2024, 07:00

Tak u mě to funguje obráceně, když jsem melouny zaléval konvi tak byly mrňave. Hned vedle jsem dal černou netkanku a kapkovu zavlahu a rozdíl byl neuvěřitelný. Největší vážil 13kg, jinak kolem 7kg. Chuť lepší než ze supermarketu. Ale podotýkám že mám písčitou půdu tam by si vodu sami nenašli.
Jožka
generál
generál

Příspěvekod Mirek223 » 26 zář 2024, 09:04

Letošní slunce nastavilo pro melouny vysokou laťku, takže jsou hodně kvalitní. Stále je co konzumovat. S6
Obrázek
Mirek223
nováček
nováček

Příspěvekod Josef » 26 zář 2024, 09:06

Stanley_51: Stando, přesně asi takovéto melouny jsme u nás na Vysočině pěstovali i my. Prostě jen nechutné tenisové míčky. Ve skleníku to zabíralo spousty místa a venku přesně jak popisuješ. Roky si je chodíme raději již kupovat do obchodu, je to tutovka, šetří se prostor na jiné rostliny a hlavně spousta vody. Vysočina asi není to nejlepší místo pro pěstování melounů, aspoň u nás zatím. Tak ať se Ti daří.
Josef
velitel
velitel

Příspěvekod Stanley_51 » 26 zář 2024, 09:15

Josef píše:Stanley_51: Stando, přesně asi takovéto melouny jsme u nás na Vysočině pěstovali i my. Prostě jen nechutné tenisové míčky.

Máme asi podobné klima, u nás by šly dobře hlavně lišejníky. Bohužel nemám soba. :lol: Přesto melouny skouším každý rok a optimisticky věřím, že jednou to vyjde. Ale je to to samé jako s kiwi, podmínky jsou nepříznivé, ale stále věřím tomu, že to půjde. Až ztratím víru, budu mrtvej ( nebo obráceně ). Takže Ti přeji stálé pozitivní myšlení a úspěch se jednou dostaví.
Stanley_51
Stanley_51
administrátor
administrátor

Příspěvekod Diana.Jerem » 26 zář 2024, 12:08

Já jsem se konečně dočkala v našich podmínkách sklizně melounu Banana. Měla jsem obavy při těch deštích, že začne hnít, ale vydržel. Jen ta barva není žlutá, ale spíše šedozelená s nažloutlými místy. Po deštích to rostlina vzdala, tak jsem oba plody utrhla. Jeden je ještě úplně zelený. Ten druhý světlejší už celkem voněl... A výsledek - je prostě luxusní!
Obrázek

Obrázek

Obrázek
Michala
Diana.Jerem

PředchozíDalší

Zpět na VŠE OSTATNÍ