veverka píše:to je nadhera ta melounová uroda. Chtela bych to taky zkusit, prosím, seminka si kupujete, nebo vydlabete z koupených plodů ? poradte mi odrudy spis s mensimi plody aby to dozralo, nemam sklenik, ani moznost predpest v byte, ale venkovni pareniste bych mit mohla na predpestovani. diky
Meloun potřebuje hodně prostoru a živin, na velikosti plodu moc nezáleží, jsou odrůdy ranné i pozdní. Dokáže narůst za 30-45 dnů od objevení prvních plodů. V našich podmínkách je jistota v podobě roubovaných sazenic a velmi včasné výsadby, samozřejmě že na černé textilii. Letos by asi dozrály i pravokořené rostliny, každopádně z předpěstovaných sazenic.
Na snímku výše je plod melounu z roubované rostliny, kterou jsem zakoupil v zahradním centru za 130,- Kč., a který narostl za měsíc. Sklidil jsem ho předevčírem (necelých 10 kg), ale ještě nerozkorojil, mám trošku obavy aby nebyl už přezrálý. Je to druhý plod z jedné rostliny. U sousedů měli rostliny dvě a plodů 14, nechávají rostlinám hodně prostoru, což je u mne trochu problém. Níže je první sklizený plod. Tato odrůda mívá jeden plod jako druhý a velmi kvalitní křupavou dužinu s malými semeny. Já osobně melouny od velikosti tenisáku moc nezalévám, tato pouštní rostlina si umí najít sama v hloubce. Meloun, který je vyhoněný vodou, může mít "gumovou" strukturu dužiny, která není moc chutná.