Radim K píše:Suchá semena do pytlíku do lednice je dobré skladování, ale špatná stratifikace. Možná je to s jabloní jinak, ale za sucha prostě stratifikace neprobíhá tak, jak by měla. Je potřeba aktivovat enzymatické procesy v semeni a odstranit inhibitory, toho lze u většiny semen, která vyžadují stratifikaci, dle mých pozorování, docílit pouze vlhkou metodou. Ale třeba to má jabloň jinak. Je fakt, že kdouloň i kdoulovec mi klíčily i bez stratifikace.
Chtěl jsem se na to vykašlat, protože jsem si říkal, že mi to za to nestojí, ale prostě mi to nedá, nepíšu sem žádné blbosti...
Jsou různé druhy semen s různými inhibitory klíčení. Některá semena mají pouze mechanické inhibitory, některá pouze biochemické, některá kombinaci obou (většina) a některá žádné (hlavně tropické druhy). Např. u peckovin je suchá stratifikace v lednici celkem na nic, protože testa (oplodí pecky) potřebuje ke svému narušení jednoznačně vodu, která pecku naruší, pecka puká a teprve tehdy může dojít ke klíčení. To je klasický mechanický inhibitor. Ale stačí semeno vyjmout po projití chladem v lednici z pecky nebo pecku narušit a spolehlivě začne klíčit. Na vině jsou biochemické procesy v semenu, tedy především odbourávání kyseliny abscisové hned v prvním týdnu, jakožto nejdůležitějšího inhibitoru růstu a naopak postupný nárůst derivátů kyseliny giberelové ve druhém a třetím týdnu a cytokininů počátkem 4 týdne a dále (u jabloní), jakožto stimulátorů růstu. Tyto čistě biochemické procesy nevyžadují žádnou vnější vlhkost. Jsou závislé výlučně na teplotě. Teprve úplně nakonec se tvoří auxiny, to už ale souvisí s vlastním klíčením, tzn. tvorbou klíčku. K tomuto procesu je již potřeba vlhkost, semeno takzvaně bobtná a to bez vody nejde. Ta vlhkost je tedy potřeba k odstranění mechanických inhibitorů růstu. Třeba u peckovin to probíhá ve vzájemné synergii, chlad odbourává biochemické inhibitory, vlhkost mechanické.
U jablek žádná extra tvrdá testa není, takže po odbourání biochemických inhibitorů po období v chladu se po zasazení voda dostane k semeni velmi rychle a může začít klíčení. Výše popsaný způsob mám vyzkoušený nejen u jabloní, ale třeba také u tomelů nebo asimin, které mají také relativně měkkou testu. Můj více jak desetiletý semenáč tomelu na zahradě vzniknul přesně touto metodou stratifikace...
Je tedy především důležité, aby si semena zachovala svoji vlastní vlhkost a nevysychala, k čemuž perfektně poslouží igelitový sáček, který vlhkost krásně udrží, a poté období alespoň 2-3 měsíců v chladu. Zcela zásadní je semena nenechat vyschnout! Jen oschnout a hned do pytlíku a do lednice.
Nechci opravdu nikomu nic vnucovat, ale mám to vyzkoušeno. Nikomu nic nebrání v tom, dát si třeba pár semen tomelu nebo asiminy bokem, dát je do kelímku od jogurtu, přetáhnout přes něj sáček a dát to do lednice. Já to takto dělám, ale nechávám je pouze za oknem na chodbě přes zimu a také to funguje.