Stránka 322 z 339

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 03 zář 2021, 04:26
od BXL
Daj si japan farm a skočí ti veľa videí na danú tému. Aziati sú v tomto veľmi inspirativni.

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 03 zář 2021, 12:12
od fahrweed
Nemáte nějaké doporučení na složení, příp. hotovou směs substrátu na extenzivní vegetační střechu, prosím? Budu toho potřebovat asi 2 m3, vrstvička bude okolo 10 cm...

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 13 zář 2021, 10:28
od dzani696
Chcem kúpiť rúže ale potreboval by som poradiť.Nechcem ju len ako estetický doplnok.Chcel by som takú čo sa dá použiť aj na marmelády alebo sirupy,tzv.krása s prospechom.Sú všetky rúže vhodné ku konzumu? Čo čajové hybridy ?

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 13 zář 2021, 13:01
od nene
Na marmelády a podobně je vyšlechtěná Karpatia.

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 13 zář 2021, 16:26
od mitas
To áno, ale na džemy sa u Karpatie používajú len plody ( šípky ). Pokiaľ by si chcel robiť džemy z lupienkov ruží, tak takéto džemy robia Bulhari z lupeňov Damascénskej ruže.
No a čajohybridy nádherne voňajú, ale džemy som z nich ešte nerobil. Vyskúšaj a daj vedieť :D .

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 13 zář 2021, 16:49
od mirka
Manžel jel dnes na ryby, no a co se mu podařilo chytnout do podběráku 8)
Obrázek S6

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 13 zář 2021, 16:55
od moonvil
Jak si ho uděláte? Na černým pivu?

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 13 zář 2021, 17:05
od mirka
:lol: S6

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 13 zář 2021, 17:43
od dzani696
mitas píše:Vyskúšaj a daj vedieť :D .

A sú tie čajohybridy jedlé?

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 13 zář 2021, 18:22
od mitas
Sondoval som na nete a našiel som tento recept na marmeládu z lupienkov ruží. Píše tam, že všetky ruže majú jedlé lupene.
Tak daj vedieť, keď to budeš mať hotové :D
link:
https://akoapreco.com/ako-urobit-marmel ... h-listkov/

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 13 zář 2021, 18:44
od antarian
Lis na hroznove vino a dalsi bobuloviny

Dreveny vs nerez? Poradite nekdo?
Po pravde jsem spis rozhodnutej pro 15l nerezovej normalne sroubovaci ... asi to nebude nejaka extra kvalita :-D (nevim jak je to tu s odkazama tak to radeji neposilam), ale rikam si ze to bude o poznani pohodlnejsi na omejvani nez ty drevene.

rovnou me napada dotaz :-D Lisujete nekdo i Kiwi? Takhle na prvni pohled mi to prislo jako fajn plodina na lisovani.

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 14 zář 2021, 22:22
od Radim K
dzani696 píše:Chcem kúpiť rúže ale potreboval by som poradiť.Nechcem ju len ako estetický doplnok.Chcel by som takú čo sa dá použiť aj na marmelády alebo sirupy,tzv.krása s prospechom.Sú všetky rúže vhodné ku konzumu? Čo čajové hybridy ?

Pokud je mi známo, tak všechny růže rodu Rosa, respektive jejich plody, jsou jedlé. Je jich celá řada a mezi nejzajímavější patří jednak zmíněná R. villosa Karpatia, ale také třeba Rosa rugosa, která je navíc i moc pěkná a nízká a má veliké plody s dostatkem dužniny. Rosa pimpinellifolia má zase černé šípky se sladkou chutí. Žluté pěkné a velké šípky má Rosa roxburghii. Ta je oblíbená hodně v Číně). Celá řada dalších růží má zajímavé šípky, ale obvykle nepřesahují kvality našich domácích růží šípkových a dalších našich druhů.
Co se týče hybridů, tak ty mají často problém s plodností. Proto se z nich používají obvykle jen okvětní plátky, protože šípky často netvoří.

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 15 zář 2021, 15:13
od Kika
Dají se dělat sirupy že všech růží, ale některé jsou na to víc vhodné. Používám ty, které krásně voní. Kromě rugosy třeba Zephirine Drouhin nebo Louise Odier.

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 15 zář 2021, 19:08
od mitas
antarian píše:Lis na hroznove vino a dalsi bobuloviny

Lisujete nekdo i Kiwi? Takhle na prvni pohled mi to prislo jako fajn plodina na lisovani.


Kiwi som ešte nelisoval, ale skúšal som odšťavovať figy v nízko otáčkovom odšťavovači.
Sám som bol prekvapený, že 5 kg fíg sa mi podarilo na jeden raz odšťaviť bez čistenia sitka.
Šťava bola bez jediného figového zrniečka a manželka si z tejto hustej šťavy urobila džem :D .

Re: Povídání o něčem i o ničem

PříspěvekNapsal: 15 zář 2021, 20:23
od pavell
Můžeš prozradit co máš za odšťavňovač?