V Praze právě začínají hlošiny dozrávat do konzumní zralosti a letos toho na nich už bylo celkem dost, určitě na lepší koštovačku. Bohužel na to přišly první děti, takže po několika sériích, mňam, mňam a poté: „Já jsem si dal do pusy 6 kuliček. A já si dala 8 kuliček. A já si dám teď 10 kuliček“, jsem to musel rázně utnout, protože hrozilo kompletní obrání keříků během přístích několika desítek sekund.
Přitom podle mě ještě k top kvalitě tak 14 dní potřebují. No uvidím, jestli se letos vůbec dočkám úplně zralých plodů. Ale přijdou mi jako celkem plodné rostliny na to, jak malé jsou to ještě keříky.
Tade je žlutoplodá Fortunella:
Foto: Praha-Motol, 03.10.21
Tady červenoplodá Amoroso:
Foto: Praha-Motol, 03.10.21
Podotýkám, že keříky jsou již značně obrané.
Těžko soudit, která z nich je lepší. Amoroso má takovou trochu výraznější chuť a je o něco ranější, Fortunella má zase tak o třetinu, možná až skoro o polovinu větší plody, opravdu dosahují velikosti slušného rybízu. Zde foto pro porovnání.
Fortunella
Foto: Praha-Motol, 03.10.21
Amoroso
Foto: Praha-Motol, 03.10.21
Ale plody jsou u obou dostatečně štavnaté a dobré. Ještě mám ve VDF no name semenáč z droždína, na ten jsem také celkem zvědavý.
Dále vidím i docela velký rozdíl v habitu obou rostlin. Fortunella má pěkný kompaktní růst, zatímco Amoroso je taková rozháraná, rozevlátá. Tu budu muset asi pravidelně více řezat. Hluboký řez ale snášejí obě velmi dobře, to už mám vyzkoušeno z letošního jara.
Větve narostou za sezónu klidně metr i více. Zde foto pro porovnání, vlevo Fortunella, vpravo Amoroso.
Foto: Praha-Motol, 03.10.21