Stránka 1 z 5

Koření nejen na grilovačku

PříspěvekNapsal: 21 kvě 2010, 15:29
od romkrom
Jelikož jste tu všici nadprůměrně šikovní, tak je možné, že z vás někdo pěstuje koření a dokonce s ním i vaří :idea: Takže pokud pěstujete běžné ochucovadla jako Tymián, Šalvěj, Mátu, Oregáno, Rozmarínu, Levanduli, Saturejku, Smil, Yzop, Estragon, Libeček, Pažitku, Bazalku, Majoránku, Kopr, Petrželku, Fenykl, Koriandr, nebo exotický Pepř, Vanilku, Bobkový list a pod. a máte s nimi nějaké problémy nebo radosti, tak jsem jedno velké oko S21

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 21 kvě 2010, 15:34
od romkrom
A začnu sám. Objevili se mi na šalvěji a na libečku mšice. A protože to nechci chemicky likvidovat, abych nezlikvidoval sám sebe, hledám jiné řešení. Zatím jsem je po překonání odporu k hmyzu začal likvidovat ručně. Nemáte někdo odzkoušeno něco co zaručeně funguje?

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 21 kvě 2010, 16:10
od ZdenekCernoch
romkrom píše:A začnu sám. Objevili se mi na šalvěji a na libečku mšice. A protože to nechci chemicky likvidovat, abych nezlikvidoval sám sebe, hledám jiné řešení. Zatím jsem je po překonání odporu k hmyzu začal likvidovat ručně. Nemáte někdo odzkoušeno něco co zaručeně funguje?


vidíš sám to píšeš že jsi překonal odpor k hmyzu S1 S1 obírej Šalvěj a Libeček tak jako by tam nic nebylo a dobře si pochutnáš ( mšic si nevšímej ). Vždyť to jsou jen bílkoviny :mrgreen: :D15 S1 S1 Co by za to jiní dali S14 S18 S19

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 21 kvě 2010, 16:27
od Majk
Takovou sbírku sice nemám, ale něco se tu najde:
šnitlík, libeček, meduňka, máta, petržel, kopr, česnek medvědí, čínská pažitka, dobromysl, vavřín

mšice nebo housenky otakárka fenyklového se občas objeví na kopru, stačí před přípravou opláchnout vodou a jsou fuč.

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 21 kvě 2010, 17:08
od Stanley_51
Mám zájem o medvědí česnek, nějak ho nikde nemohu sehnat. Takže pokud by někomu překážel.....

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 21 kvě 2010, 17:10
od romkrom
Mám tuto sbírku teprve od minulého léta, takže se s tím vším seznamuji, ještě ji chci rozšířít o Pískavici a Jalovec obecný. Ale jalovec prý podporuje rez hruškovou. Ani nevím jestli jen ten čínský jedovatý nebo i ten český (obecný). Tento rok máme na zahradě miliardu mravenců, proč? To nevím, ale s nimi přišlo i nějak moc mšic. Zkusím, až vyroste levandule (protože vymrzla a obráží ze země) udělat vývar a postříkat alespoň to koření. Někde jsem četl, že pomáhá tabák, ale ten smrdí až příliš a je to fet. Kdybych ty mšice nechal být jak tu radíte :) , tak by se mohli extrémně rozmnožit a některé rostliny by to nezvládli, ne?

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 21 kvě 2010, 17:20
od romkrom
Tady jsem něco našel na internetu o Medvědím česneku, já sám ho nemám:
"Již několik let pěstuji uspěšně česnek medvědí. Rád bych touto cesto pomohl čtenářům, kteří by ho také rádi pěstovali, ale nemohou ho nikde sehnat. Česnek medvědí má již ukončenou vegetační dobu - proto vám mohu nabídnou cibulky. Doporučuji sázet cibulky po trsech (asi 5 - 10 cibulek do jednoho trsu), protože ze zkušenosti vím, že se tak nejlépe ujímají a rostou. Jednotlivé rostlinky živoří a často i uhynou. Má rád vlhké, humózní a kypré půdy na stinných místech. Tato bylina se už po staletí používá vnitřně na pročištění žaludku a střev, mimo jiné od parazitů, ale také na čištění jater, žlučníku a krve. Rostlina též přirozeně snižuje krevní tlak. Čerstvá nať česneku medvědího je vhodná i jako kuchyňské koření do omáček, mletého masa, rybích pokrmů apod. Při odběru na dobírku je minimalní množství 10 trsů = 100Kč. Poštovné je u tohoto balíčku přibližně 80Kč. Vladimír Svatoň (Svaton1@seznam.cz)"

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 21 kvě 2010, 17:53
od Alena
Stanley_51 píše:Mám zájem o medvědí česnek, nějak ho nikde nemohu sehnat. Takže pokud by někomu překážel.....


Stanley, zrovna mi odkvétá, takže bych ti zanedlouho mohla poslat nějaká semínka, pokud bys chtěl a nesehnal rostliny. Mám zatím jen jeden malý trsík. Ale semínka ráda pošlu, když ti nebude vadit, že jich moc nebude :oops:

Jinak mám jako koření moc ráda myrtu - spolu s rozmarýnou je bezvadná na pečené brambory - ta dokřupava opečená je nejlepší :D4

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 07 čer 2010, 12:51
od Tchorik
Ja medvedi cesnek mam, ale nejak mi mizi. Dala jsem ho zrejme na spatne misto - sucho. Prvni 2 roky se sice trochu vysemenil, ale letos to byla bida, ani mi nevykvetl a rostlin byla tak pulka. Tak jsem jich ted par zkusila popresazet na ruzna mista, jestli se jim bude nekde darit lip.

Myrtu jsem taky letos ususila S13 A byla to moje vypestovana z nasi svatebni vetvicky S13 S13 S13

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 07 čer 2010, 13:43
od Stanley_51
Děkuji za nabídku, ale mezitím jsem ho sehnal ve Weidenu u Dehnera( spolu s dalšími bylinkami ). Takže teď jen potřebuji, aby se rozrostl.

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 08 čer 2010, 11:05
od HankaS
Medvědí česnek mi taky valem mizí, ovšem problémem není zdravotní stav rostlin, nýbrž moje děti - jak na jaře vyrazí, okamžitě ho spasou. Nicméně ale kousek od nás je ho plné břežanské údolí, takže až vymizí úplně....

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 10 čer 2010, 21:13
od Alena
Lidi, prosím vás, máte někdo ty "ovocné" máty, co nabízejí Krulichovi? Jahodovou, mandarinkovou, pomerančovou (pak mají v popisech taky čokoládovou a nějaké další, ty ale nenabízejí k prodeji)? Jestli to má cenu zkoušet... Mám jen tu obyčejnou, a i tu mi letos sežrali slintáci :mrgreen:
Teď mi došlo, že to zrovna do tématu "koření na grilovačku" nepatří. Pardon... :oops:

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 10 čer 2010, 21:37
od aminka
Mám jenom marockou mátu, do mojita.

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 11 čer 2010, 21:24
od Tchorik
Ja mam nejakou, kterou pouzivam do mojita a pak jednu trochu ostrejsi, takovou vic zvykackovou...

Re: Koření na grilovačku

PříspěvekNapsal: 11 čer 2010, 22:14
od Alena
Asi budu muset zkusit je objednat, jinak se to nedozvím :lol: Mátu i meduňku dávám vyluhovat teď v létě do studené vody, s citronem nebo pomerančem, ledově vychlazené je to dobré pití. Ty ovocné máty by do toho mohly být zajímavé. Dneska jsem toho v tom vedru vyžahla přes 5 litrů (a to jsem skoro nevystrčila nos ven).