longr píše:Kytky z obchodů bývají často v kokosovém substrátu. Kaktusy bývají v kdečem. Oni je v pěstírně zalévají třeba občasným zamlžením, takže to snesou, ale jakmile si je koupí zákazník, šoupne za okno a zalije, kaktus jde rychle do háje. Jinak znám kaktusy, které rostou třeba 40 let v jednom jílovopískoštěrkovém substrátu a drží se. Jsou prostě kytky, co se nenechají snadno zabít, i když se pro to dělá hodně
Přesně v tomhle je nejvíc pravdy i v mém úhlu pohledu, ta problematika je tak rozsáhlá, že o tom nejde ani mluvit
. A bohužel kokos se dává již do všeho co je na pultech, což teda ano je to výrazně ekologičtější a udržitelnější-pro obchodníky, ne pro spotřebitele. Kterej si pak doslova MUSÍ rostlinu stejně přesadit do nějaký kupovaný pytlovaný s....y a výsledek je čistá nula, marná snaha, jedinej kdo na tom ušetří jsou obchodníci
.
"jílovopískoštěrk" je odpověď i ode mě, já jsem letos již zlomil hůl nad kupovaným substrátem, není udržitelný, není v našich silách přesazovat každý 4 roky všechny naše rostliny, není to ekonomicky, ekologický ani logický. Rostlina ve velkoobjemovkách má být v něčem, v čem vydrží ne roky, ale desítky nebo stovky let. A odpověď je, že nádoba je limitovaná a obsažený substrát, nebo pěstební médium by se nemělo dál rozkládat. Když se nemá co rozkládat, nemůže si to sedat a nemůže to dusit kořeny
. Proto jsem letos začal přesazovat naše rostliny do kopané hlíny s pískem, popřípadě s příměsemi jiných vulkanických hornin. Žádnej substrát, žádnej kompost, nic organickýho. Kopaná hlína sice nějaký humus obsahuje, ale zlomkový množství. Ona hlína co máme všude kolem sebe je více méně taky anorganika spíš
, směs frakcí písků kamínků, prachu, zbytky živočichů, když se do toho dá dost písku-pro kaktusy i štěrku- vznikne něco, co máme všichni zadarmo kolem sebe a funguje to. Jediná nevýhoda je, že je směs těžká a kořenům trvá mnohem déle, než jí prokoření (pomaleji rostou pak i rostliny) ale o to pak kvalitnější jsou a více vydrží..
My máme některý rostliny už tak dlouho, že vidím v praxi, jak funguje kupovaný pytlovaný substrát. Dlouhodobě nepřesazované rostliny nám přežily více méně jen citrusy, kterým tvoří polovinu obsahu květináče písek, díky němu, kořeny přečkaly období "velkého hnití" a nějak to funguje do teď.
Doma jsem přešel čistě na hydroponii, substrát doma se nerozložil po 4 letech, ale v tom teple po 2 letech. A nic lepšího sem udělat nemohl
.