Lednový report:D
Tak jsem se rozhodla po prostudování Romkromova seznamu z roku 2020-23 koupit stáleplodící Anie, Centus a Vivaru. V podstatě se až na zkušenosti s Albionem shodujeme v názoru i chuti u odrůd, co jsem vyzkoušela.
Na prosazení vymrznutých Ostaru. A pokukuju po Starklově Superstar do truhlíku, jak tady o ní všichni básní..
Z jednouplodících jsem vzala Malwinu a Mailling Centenary - Britové na ni po vyšlechtění pěli ódy, že je to nová polní odrůda svýjimečnou chutí, ale je údajně náchylná ke kořenovým chorobám, nemůže být po jahodách. Půjde na nové místo, kde jahody nebyly. A uvidíme, jak zvládne Česko a Vysočinu.
Ještě máme u ostružin kousek zarostlý jahodami co pamatuju, staré odrůdy, co se samy množí. Zkusíme vyrýt a dát tam Asii a Ditu, vlastní sadbu ze sazenic ze Sempry( koupeno podzim 2022), co nás tak nadchly. Obě by to měly zvládnout a nebude vadit, když to nezvládnou.
Plus asi Florence. Dávám k nim při výsadbě trochu hydrogelu, když vím, že nezvládneme zalévat každý den , někdy ani obden.
Edit: Koupená Malwina místo Florence a testována bude i Rumba. Superstar pouze pokud pojedeme na výlet do Čáslavi, nakonec jsme objednávku u Starkla nedělali. Ostara nasazena místo Anabel( snad vydrží po jahodách)do dvou částečně vymrzlých řádků stáleplodícího mixu, co nevydržel- Albion, Aromas, San Andreas, Selva,tedy vydrželo už v prvním roce jen pár sazenic a postupně odpadávají další.