Josef píše:Ivane, tak to mně je líto, že to takhle zatím tento rok u Vás dopadlo. Ale já to také takto znám, spousta práce, očekávání, těšení se a nakonec výsledek nula. Ale to je život, někdy to vyjde a jindy zase ne. Prostě jede se dál. My tady nemáme obavy v posledních letech ani z mrazů, ale z častého krupobití, které tu páchá velké škody nejen v zahradách, ale hlavně i na majetku. A nejhorší je to v letních měsících. Tam ty škody jsou největší. No, všude je něco. Motorovou pilu nechej zatím skovanou a budeme doufat, že se to počasí dostane opět do nějakého normálu. Tak ať se Ti daří.
Jozef, ale tzo takto nie je iba tento rok- je to už niekoľko rokov po sebe - stromov máme veľa (veľkých vzrastlých) a nie je na nich nič...sad som ešte nevyrúbal (ako už 5 našich susedov na ulici...) ...
moonvil píše:
Jestli to takto půjde dál (třešně už jsem nesklidil 3 roky po sobě), tak bude tento druh dalším adeptem na pilu, hned po meruňkách.
Ja to zatiaľ riešim iba prerieďovaním korún- tým, že stromy nerodia už niekoľko rokov- tak iba bujne rastú....slivka (mala už výšku cca 7-8m)- orezal som cca 20% konárov:
- stromov mi je ľúto (zatiaľ) ich vypíliť- nemôžu za to, aké už býva počasie na jar...možno tiež mi raz "rupnú" nervy
- práce v záhrade je veľa - úžitok v posledných rokoch žiaden....napr. figy, granátovníky po namrznutí koruny majú stovky výhonov z koreňov- opäť to budem "poležiačky" postupne vyrezávať- vykopávať:
...a v strede leta tam bude opäť toľko výhonov- t.j. opäť to budem vyrezávať....a začali to robiť aj ostatné stromy- slivky, ringlóty, dula,...po obvode koruny z koreňov vyrastá množstvo výhonov- t.j. práce viac ako keď boli "normálne" roky a stromy rodili...