Ohledně roubů a ochrany proti jejich vysychání se mi nejvíce osvědčilo je obalit natěsno potravinářskou fólií, nejlépe tou, kterou Miloš 51 roubuje a uložit to do lednice. Bez jakéhokoliv namáčení do hypermanganu nebo jiných fungicidů a sušení, ale prakticky hned po odebrání. Kdo ode mě letos dostal nějaké rouby, tak ví, jak to myslím. Ještě se mi nestalo, že by mi nějaký roub takto do jara zplesnivěl.
Aby to ale takto fungovalo, je potřeba dodržet několik základních pravidel. Důležité je už počasí při odběru roubů. Ideální je to na konci podzimu až začátku zimy, když ráno mírně přimrzne, čímž se zvýší koncentrace retardantů v pupenech, a poté je sucho a svítí sluníčko. Kolem poledního už případná námraza roztála a kůra už je pěkně vysušená od zbytků vlhkosti. Když se to pak hned po odstřihnutí takto natěsno obalí a šoupne do lednice, tak máte na jaře po rozbalení úplně čerstvý roub. Pokud jsou rouby mokré, je třeba je nejdříve nechat někde v chladu a suchu oschnout.
Ale nemělo by se to pak vystavovat nějak příliš často změnám teplot, třeba to každý druhý den vytahovat z lednice, aby se člověk potěšil, jak pěkné má rouby apod.
Pak by tam pod tím přeci jen nějaká ta voda mohla zkondenzovat a to by asi nebylo dobře. Ale ještě se mi to nestalo.
I takto uskladněné rouby ale postupně naraší, ale až po velmi dlouhé době.
Ale samozřejmě to takto není moc použitelné pro nějaké velkokapacitní roubování, spíše jen pro malozahrádkáře.