Taježhnyje Rubíny zatím nemáme, byť jsem po rostlině koukal, ale máme (z těch červenoplodých kyselých) Viburnum opulus Ulgen, která letos poprvé plodila a plody jsou o 90% méně hořké, než planá kalina obecná (čili super), pak kalinu Viburnum sargentii (ještě neplodila), kalinu jedlou (Viburnum edule, syn. V. opulus var. edule, zatím velmi malou rostlinu) a dále VIburnum trilobum - kalinu klikvovou. Ta chutná jako kalina obecná s tím, že plody jsou o 99% méně hořké, takže konzumovatelné v pohodě. Myšina bude asi tak trochu ve všech, ale když jsem dělal marmeládu z úplně obyč kaliny obecné, tak se dost ztratila a vystoupla ovocná kyselkavá vůně. Byla však hořká. Z těch nehořkých kalin bude marmeláda podle mě vynikající. Už se těším, až bude první úroda na vyzkoušení.
Modroplodé sladké kaliny jsou kulinářsky úplně jiné, údajně mají také mnoho zpracovatelského využití, ale zatím jsme vše snědli přímo, protože jsou dobré jen tak
,