Jedlý živý plot
Napsal: 10 čer 2018, 14:43
Na tohle téma je na netu doceladost informací, ale většinou spíš takové všeobecné, chybí mi doporučení na konkrétní odrůdy atd... Proto se zkouším zeptat tady
Vymýšlím co všechno by se mohlo hodit do živého plotu na hranici se sousedy.
Měly by to být keřovitě rostoucí rostliny, ne stromy, ani ne liány (ty jsou v plánu taky, ale jinam), a to buď rostoucí do výšky max cca 3,5-4m, nebo takové, které dobře snáší řez a dají se v této výšce udržovat řezem 1-2x ročně (aby nerostly tak šíleně že by se musely stříhat x krát za sezonu...)
Preferuju druhy které je možné jíst (bez zkřiveného obličeje ) rovnou z keře bez dalších úprav, na zavařování apod. moc nejsem.
Co zatím mám a chci použít -
- muchovníky (3x lamarckii, 1x Prince William)
- rakytník (Altajská + samec)
- cornus mas Jantarový
- cornus kousa Big Apple
- cudrania tricuspidata Seedless
- morus alba pendula
No a nad čím přemýšlím dál - aronie, bez, hloh. Tyhle tři ale asi potřebují nějakou úpravu k tomu aby byly chutné že?
Lísku ani šípkovou růži nechci.
Borůvky jsou moc nízké, zimolezy taky.
Prosím napadá vás ještě něco co je opravdu jedlé, a ne jen "zavařovatelné"?
Případně uvítám i tip na rozšíření odrůd k těm stávajícím...
Vymýšlím co všechno by se mohlo hodit do živého plotu na hranici se sousedy.
Měly by to být keřovitě rostoucí rostliny, ne stromy, ani ne liány (ty jsou v plánu taky, ale jinam), a to buď rostoucí do výšky max cca 3,5-4m, nebo takové, které dobře snáší řez a dají se v této výšce udržovat řezem 1-2x ročně (aby nerostly tak šíleně že by se musely stříhat x krát za sezonu...)
Preferuju druhy které je možné jíst (bez zkřiveného obličeje ) rovnou z keře bez dalších úprav, na zavařování apod. moc nejsem.
Co zatím mám a chci použít -
- muchovníky (3x lamarckii, 1x Prince William)
- rakytník (Altajská + samec)
- cornus mas Jantarový
- cornus kousa Big Apple
- cudrania tricuspidata Seedless
- morus alba pendula
No a nad čím přemýšlím dál - aronie, bez, hloh. Tyhle tři ale asi potřebují nějakou úpravu k tomu aby byly chutné že?
Lísku ani šípkovou růži nechci.
Borůvky jsou moc nízké, zimolezy taky.
Prosím napadá vás ještě něco co je opravdu jedlé, a ne jen "zavařovatelné"?
Případně uvítám i tip na rozšíření odrůd k těm stávajícím...