kasta píše:Ja se letos rozhodl overit to, co pisou na ruznych zahranicnich webech, ze mispule se sklizi jeste tvrde a nechaji se doma pri pokojove teplote dojit, ...
Jaksi jsem poněkud právě ochořel a tak se ozývám až teď. A nechci se moc opakovat. Protože jsem psal nahoře: otázkou je,
co z toho tvého nadšení opravdu dozraje? To co popisuješ a alespoň u mne má týž začátek. První skvrny, první měknutí ... a nadšení. Po roce abstinence
Netrvá nadšení ale dlouho, protože mnoho plodů místo tebou popisovaného procesu se začne sesychat tedy krabatět a ... až začnou nabírat tvrdosti betónu.
Pokusy o ochutnání a než je ten stav betón jsou právě ty někdy i suché piliny takže vyplivnout. A jak jsem napsal kdesi dříve nahoře, u té drobnoplodé divoké mišpulky to letos byl osud ... asi 40% plodů! Co jsem přinesl domů.
Co se týče mého domnělého Nottinghamu, tak a žel odhaduji že přes první můj optimismus u mne doma takto zbetonovatí asi 30 % úrody. V to nepočítám ty některé nedovyvinuté plody mrzáčky. Nechávám na zahrádce, pohnojí.
Tady u příkladu Nottingham je vůbec otázkou,
co je to opravdu dozrálá mišpule plod? Protože podle mne a jak jsem zjistil, tak opravdu ty nechutnější plody jsou ty opravdu změklé a ... uvnitř komplet ten obsah je hnědý! A ňam ňam.
Kdežto letos a vlastně poprvé jsem se dočkal stavu, kdy Nottinhgham na omak výrazně změkne, ovšem vnitřek je takový krémově bílý a případně jen teprve se stopami hnědi: je to sice poživatelné ovšem chuťově je to ... sice ne ty piliny ... ale velké zklamání! No a když tyhle plody, s tímto světle krémovým vnitřkem, nechám dál změknout, tak na 90% nastartuji proces betonovatění, tedy tvrdnutí a je nepoživatelnost. Jen málo z nich "pokračuje" dál do toho uvnitř zhnědnutí a tím do plné chuti!
Už dříve jsem tu někde napsal, že nejlépe u mne zatím vycházel domnělý Royal (vymrzl) a u kterého jsem výše popisované problémy neměl. Ty plody stihly už na stromku postupně všechny dozrát do hnědého vnitřku, chuťově spíše to jablko než vysloveně cukrátko.
A sklízel jsem (přímo do pusy) viditelně dříve, než vůbec začal první náznak měknutí u Nottinghamu. Teď mně proto postupně docvakává, že ten (domnělý) Royal byl ranější: proto takto jsem se právě Royalem na mišpule já navnadil ... ale také se asi dříve u mne na jaře probouzel ... a proto mně postupně vymrznul? Až teď jsem možná chytřejší: kdybych zabělal kmínek tak by nevymrznul?
Závěr: schválně po čase tady napiš,
kolik asi % z domů přinesených plodů ti opravdu dozrálo a kolik případně zkamenělo?
Já po letošku zase došel k závěru (u mne),
že příště ty mišpule nechám na stromě co to půjde, nic začátkem prosince nosit domů proto nebudu, jen ty první změklé plody pohlídám a sním je ještě na zahrádce, někdy jako mišpulovou zmrzlinu. Žel velké těžké plody Nottinghamu u mne spadávají a rády mizí v závěji
Asi rok dva tři čtyři dozadu v TV a dají se dohledat i články na internetu, tak je u mne v dosahu hospital Kuks a necelých asi 300 m n. .m., tak tam ta sklizeň mišpulí obvykle začíná
teprve až na začátku ledna, třeba článek i s video je tady:
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/regiony/zahradnici-vyrazili-na-mispule-ovoce-mekne-diky-mrazu-24471... takže já snad sednu po Silvestru na vlak a do toho Kuksu zajedu to okouknout a ochutnat, ty plody na video jsou uvnitř pozor hnědé(!) a nikoli ještě krémově bílé (a jak se na fotkách i tady někde objevují) ... no a od pohledu ty plody jsou podobné tomu Royal?