Některé odrůdy chutnají spíš po jablečné přesnídávce, jiné spíš po hruškách. Některé ty jablečné jsou kyselkavé (Nottingham), což nám až tak moc nechutná, jiné jsou velmi sladké, to jsou spíš ty hruškové. Obecně čím větší plod, tím méně výrazná chuť.
Je i odrůda bez pecek (Apyrena), má malé plody, ale velmi chutné. Některé odrůdy mají tendenci v dešti a vlhku (což na podzim obvykle je) praskat a plesnivět (zase ten Nottingham). U nás (a nám) se jako nejchutnější jeví z peckových noname mišpule z Ostrohu a Royal. No a ta Apyrena. Dobrá je i Delice des Vannes, Kurpfalz, 'Szentesi Rózsa', nijak moc nám nechutná Sussmispel - ten není trpký ani nezralý, ale význam to nemá žádný.
Vzrůstnost závisí samozřejmě na podnoži (semenáč - roste hodně, hloh - méně, kdouloň velmi, hrušeň nemáme, ale asi velmivelmi
)
Všude se píše, že nestříhat a nechat růst, ale viděli jsme i stříhané mišpule vedené po stěně a bez problému. Při nestříhání se udělá na kmínku mohutná koruna, která má tendenci se zlomit (bez vyvázání ke kůlu) nebo vylomit v místě roubování. Jinak jde mišpule pěstovat i jako keř (je to keř). Pokusili jsme se o to zpravokořeněním té mišpule z Ostrohu - zasadili jsme ji velmi hluboko. Dosáhli jsme toho, že v podstatě neroste a jen plodí - což nám vadí, protože nám chutná. Jinak přírustky na kdouli kolem metru a půl, na hlohu metr - u mladých stromků.
Jinak k té chuti - posuzováno stylem - chce se mi do té zimy jít si utrhnout tuhle nebo tuhle odrůdu? nebo - na stromku je více odrůd, kterou si utrhneme cestou okolo?
Nám mišpule doplňují a nahrazují konec fíkové sezony - došly fíky, ale jsou mišpule. Není pravda, že musí přejít mrazem, vloni a předloni dozrály v pohodě už v září, vloni i na Valašsku před prvním mrazem.