kasta, nene: tady ale i na internetu obecně jsem k té odrůdě
BECO nic (co se týče odrůdy mišpule) dalšího nedohledal. Třeba jsem měl hledat důkladněji?
Píšu proto, někde jsem to možná už tu napsal?, že jsem teď pořídil v menším kontejnerku odrůdu
Bredase Reus. A na zahrádku jsem ji přinesl už hodně odlistěnou a s 6 bimbajícími plody. Ty plody mám už co nasněžilo doma.
Vlastně některé měl. Protože ten jeden začal být už hodně rozbředlý. Tak jsem ho ochutnal: překvapilo mne že vnitřek zůstává místo obvyké hnědi (co zatím jsem jinde zvyklý) krémově světlý ... a můj první dotek ústy ... bylo ... jako když jazykem líznu něco jemně a hodně pocukrovaného!
Včera jsem nahmatal další 2 plody, jen naměklé a já to žel nevydržel, ochutnal ... a žel ani sladké a ani kyselé jen světlá hmota a bez chutě ... takže u zbytku plodů už vím že musím být trpělivý a vyčkat, až to opravdu změkne.
Když se vrátím k tomu 1. plodu a opravdu dozrálému tak tou sladkostí to je zcela a naprosto protiklad k té divoké, hodně nakyslé formě mišpule o které jsem se tady několikrát rozepsal výš. A musím i napsat, kam se tzv. hrabe v té sladkosti můj (domnělý) Royal a (domnělý) Nottingham.
Píšu tady proto, že po prozkoumání dosud zveřejněných fotek tady v tomto téma a k odrůdě BECO, myslím především fotky plodů a jejich tvar a odstín barvy, tak ta BECO má velice blízko (neodvažuji se dát rovnítko) právě k té Bredase Reus. Také proto, že právě u této odrůdy Bredase Reus, a jako u jedné z opravdu mála podobných, jsem se na internetu já pracně několikrát doklikal k údaji ...
že to má být mišpule sladká! Poznámka: pochopitelně je otázkou, v našich luzích a hájích, co vlastně jsem si za mišpuli donesl domů ve skutečnosti