Jibro píše:... Krvavka - čtvrtkmen - plodit začala až po cca 7 letech, růst pomalý, celkem sklizeno cca 15 malých hrušek za poslední 2 roky, chuť průměrná - znovu už bych nepořizoval, nejspíš většinu stromku přeroubuji ...
Projíždím tady web a tak zase moje zkušenost
Já zvědavě koupil vlastně totéž, název je
Lubeničarka a dle popisů neměl být problém s brzkou plodností. Proti sem tam popisům u Krvavky a což je potvrzeno i nahoře v citaci.
Souběžně s tím, ale Lubeničarka byla už krátce koupená a vysazená, tak mne známý zavedl do místní divočiny, mezi pole a otevřeno studeným větrům: no a tam "někde" jsem stál před viditelně starou (desítky let) a těmi podmínkami trápenou, decimovanou místní
"no name" krvavkou z Podkrkonoší. Pochopitelně bylo na podzim mimo sezónu
Takže jsem si dával v čase příštím pozor a srovnával moji Lubeničarku s tou no name krvavkou. Zjistil jsem že až na opravdu drobné odchylky je to totéž!
Ta slibovaná červeň uvnitř je proti některým komerčním foto (z internetu) jaksi o poznání vybledlejší
Možná v některých jednotlivých případech je červeň sytější, ale hruštičky nemají moc šancí do té červeně dozrát: totiž velice brzy a ještě na stromě od středu hniličí!
Takže tu očekávanou červeň nahrazuje postupně šířící se hněď. Ještě v bílé nečervenavé dužnině. A to dozrávání a hniličení je na stromě u plodů časově různé, takže při utržení hruštičky se neví jestli ještě bude uvnitř načervenalá ... nebo už je počínajíc zhniličená. A chuťově? No opravdu nic moc, jak Lubeničarka tak no name krvavka byly si velmi podobné ... a k tomu třeba přičíst že hruštičky jsou to opravdu malé. Konzumovat u stromu, protože donést domů znamená že (nadsazuji) cestou začne hniličet i to co dosud nehniličelo
Lubeničarku bych si možná ponechal jako takovou raritku a doufal pokaždé že příští rok už to bude "nějak" lepší, ovšem vymrzla mně postupně ve dřevě a také rez hrušňová se ráda vždy zakousla, tak už ji nemám. Je to individuální, ale snad bych upřednostnil když by bylo větší místo a ochota čekat na pozdější plodnost ... zaexperimentovat
raději s Tatarkou?