Ticho je způsobené naší systematičností a důkladností s níž přistupujeme k tomuto vědeckému pokusu
.
Pokus zatím neukončen, k dispozici jsou jen dílčí výsledky:
Vyčkávání na vůni trvalo asi dva dny. To, jak to voní nás tedy opravdu překvapilo, nejdříve spíš nemile, protože manželka prohlásila, že to voní jak silně napajcované tekuté mýdlo.
Takovou vůni jsme opravdu nečekali. Je taková neovocná, spíš umělá.
1.Ochutnávka prvního plodu (druhý den po sebrání ze země) :
Popravdě žádné velké nadšení - plod sice už byl mírně měkký na omak a voněl opravdu silně, uvnitř to ale ještě očividně nebylo ono - ta rosolovitá část se semínky byla ještě dost pevná a nešťavnatá a zbytek byl velmi velmi velmi kyselý - taková ta hodně agresivní kyselost nezralého kiwi. Díky Monice a jejímu loňskému zklamání jsme ale byli připraveni na leccos a tak jsme zbytek nezavrhli (taky těch plodů máme na pokusničení docela dost) a nastoupila fáze dvě....
2. Plod druhý už hodně měkký, čtyři dny doma v pokojové teplotě, na vůni už jsme si zvykli, voní tak už celá kuchyň
. Po rozkrojení vnitřní část měkká, šťavnatá a sladká, vynikající, zbytek ještě kyselý, ale už tak nějak normálně, jen těsně pod slupkou ještě hodně. Pochutnali jsme si. Ale je zřejmé, že to má na víc.
3. Poslední pokusný plod ukryt mimo dosah zvědavosti a ponechán svému osudu na další tři dny. Info dodáme. Ale už se těšíme.
Jo - všechny degustované plody jsou Triumph.
Za nás tedy jíst ty plody co nejzralejší, nejuloženější. My jsme zvyklí z Valašska na to, že i to, co je jinde sladké, tak je u nás kyselé jak šťovík, takže kyselé plody čehokoli moc neoceníme. Se zjištěním, že plody fejchoi s trpělivostí opravdu sládnou jsme velice spokojení. Určitě budeme pěstovat dál.