Není to můj nápad . Už vloni jsem to četl na americkém fóru a letos na ukrajinském . Jde o umělé poškození slupky plodu pomocí párátka . Stačí pár mělkých vpichů a plod začne uzrávat a po pár dnech ( 4 - 6) začne červenat a měknout . Je to založeno na faktu ,že jakkoliv poškozené plody urychlují dozrávání . Nazobnuté kosem , hmyzem a nebo otlačené a s porušenou slupkou . Takový poškozený a zralý plod jistě každý už viděl . Tato finta se nedá pochopitelně použít na celou úrodu , ale jsou místa ,kde mají lidé radost i s jednotlivých kusů a nebo tam , kde je pěstování tohoto ovoce už na hraně .
Černý flek na plodu Amankaki je způsoben moc hlubokým vpichem . Stačí opravdu jenom opatrně mělce propíchnout slupku .
To je ono. Předčasně zralý plod poškozený drátěným plotem .
Další "párátkované" Amankaki . (2.11.) Otázka bude ,od jakého stupně zralosti se může tato metoda použít , aby výsledek byl dobrý . V tomto případě plody začínají měnit barvu ze zelené na žlutou . Začátek dozrávání .