Už se to probíralo mockrát, ale podle našich poznatků je ta odolnost fíků fakt dost "jednoduchá". Máme ve volné půdě asi 20 keřů, každý jiná odrůda, nikdy je nekryjeme z časových ani "materiálních" a koneckonců i experimentálních důvodů. Pokud je zimní minimum -14°C (zima 2014/15), vyraší všechny odrůdy, všechny rostliny včetně nejtenčích větviček a vrcholků. Pokud je do -15°C (zima 2019), vyraší 95% všech vyrašitelných pupenů, jinými slovy, poškození je do 5%. Pokud je ovšem -16,3°C (zima 2018), poškození keřů už činí 90%! Jediná výjimka je HC, která měla při -16,3°C poškození do 30%.
Mě z toho vychází, že odolnost všech běžnějších odrůd fíků kromě HC je někde mezi -14,9 až -15,5°C pokud to číslo má být co nejpřesnější. Tolik by mohly teoreticky vydržet i nastříhané řízky.
Předpokládám, že po letošních -17°C bude úmrtnost nadzemní části přes 98%.
Samozřejmě záleží na precizním měření teploty a ta teplota se musí těch rostlin skutečně týkat. To znamená, že dost ovlivňuje, jestli jsou fíky u nějaké zdi, pod krytem nebo ve skleníku. Pokud někdo tvrdí, že mu fík vydržel -17°C nebo dokonce méně, určitě v tom bylo nějaké "ale".
Standův nechtěný pokus dopadne, předpokládám, nedobře, nicméně jak píše Standa, příroda umí překvapit
. Tady by se ale musela fest snažit
.