tak nakonec musim rict ze hruska kosui je taktez dobra
Muzu tedy uz i castecne zhodnotit jednotlive odrudy. Konkretne asijske hrusky mam tedy pouze dve (coz je mozna trosku skoda)
Skudci: zatim jsem se setkal ve vetsi mire jen s msicemi (plati pro vsechny, ale vzhledem k tem mega prirustkum co jsem mel, jsem to moc neresil)
nijisseiki - chut tehle hrusky bych radil asi mezi nejlepsi ovoce co znam
Bohuzel, alespon u me je extremne nachylna k praskani, takze vysledek je ze predminuly rok nedozralo prakticky nic, minuly rok dozralo vsechno, tento rok opet nedozralo prakticky nic (jen jsem si okusoval neponicene kousky). Tato hruska je dobra i predtim nez plne vyzraje - chut je bez kyselinek ciste sladka chut s takovou specifickou prichuti, kterou nevim k cemu pripodobnit - nekdo by mozna rekl medova ... ale nevim, je to nejlepsi ochutnat a udelat si nazor sam. Je to fakt bomba, ale bohuzel diky tomu praskani je to problem. Je pomerne ranna - dozrava mi uz nekdy kolem pulky srpna (pripadne drive ci trochu pozdeji, zalezi na aktualnim roku a konzumovat muzete klidne mesic primo ze stromu). Dalsi podstatna vec je ze ma slabou slupku, ktera neni neprijemna, nepozivatelna i v okamziku, kdy neni ovoce plne dozrate (to si myslim ze je trosku pricina toho praskani ovoce)
Kosui - tuto odrudu bych chutove radil az za Nijisseiki. Lze konzumovat i v ne uplne dozralem stavu, ale je nutne oloupat slupku (ta je opravdu nepozivatelna dokud neni ovoce plne zrale). Duzina je sladka s lehkym naznakem kyselinky (ten naznak je silnejsi pokud jite jeste ne zcela zrale ovoce). Kazdopadne v plne zralosti je tato hruska taktez skvela. Co se ranosti tyce, tak minuly rok dozravala po ukonceni sberu na Nijisseiki (zhruba zacatek zari). Tento rok dozrava az nyni, cca o mesic pozdeji. Plody ma velike i bez protrhani jsou plody kolem 200 - 350 g a ty nejmensi si hruska nakonec nedozrale shodila sama.
Oboje bych v plne zralosti radil urcite pred jakekoliv jablko nebo hrusku. (ale to je osobni preference)