od EvaOstrava » 26 zář 2022, 06:32
Tak už naposled o fících v obchodě. Včera jsem se mrkla na ty pomluvené fíky v Lídlu. Tak byla to horší kvalita, ale až do nepoživatelnosti bych je neodsoudila, jen se z nich mnohem hůře vybíralo (já tu laťku moc vysokou nemám).
Jak jsem se dočetla, tak fíky se sklízejí v "komerční zralosti", což je u některých například při 50procentním zfialovění. To by měla být doba, kdy je obsah etylénu v plodu nejvyšší, a pak fíky vydrží v chladu pár týdnů dozrát ale nezhnít. Jelikož při sběru to asi nebude tak lehké přesně odhadnout, jsou pak mezi jednotlivými plody v chuti rozdíly. Po sběru se plody roztřiďují podle kvality (Lidl bere asi tu nejhorší). Chemii používají asi hlavně na brždění zrání nebo proti plísni a hnilobě, protože zrání by se už v "komerční zralosti" mělo dobře rozjet.
Srovnávat čerstvé fíky s těmi z obchodu je stejné, jako když srovnáme jakékoli potraviny s těmi, které si doma vyrobíme, upečeme, uudíme či vypěstujeme s láskou a bez chemie. I třeba u obyčejného chleba žasnu, když si čtu celý odstavec nepochopitelných ingrediencí, a mi na to stačí mouka, voda, sůl a kmín. I fíky lze vypěstovat na parapetu, jak jsem si letos vyzkoušela, ale upéct chleba je podstatně jednodušší