Zimování citrusů

zde můžete probrat vše ohledně citrusů

Moderátor: Stanley_51

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod Lenkalor » 20 dub 2022, 12:42

Cicitrange Sanford F2 Curafora, koupený z "blbosti" na podzim 2020. Typická chyba začátečníka, který si přečte označení mrazuvzdorný citrus a nenačte si další podrobnosti. V mých podmínkách by ve volné půdě prostě neměl šanci dozrát.
Nakonec skončil ve studeném skleníku, je tam rok. Letos začal rychle růst, brzy pokvete. Na 2 výhony jsem zkusila naroubovat Citrus unshiu ´MIYAGAWA 00, ale ještě nevím, jestli se chytí.
Jenom ten skleník není nafukovací a těch pokusů tu začínám mít moc. :D

Obrázek
Lenkalor
desátník
desátník
 
Příspěvky: 1124
Registrován: 28 kvě 2018, 09:20
Bydliště: Poběžovicko, okres Domažlice, 480m.n.m.

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod antarian » 27 led 2023, 23:04

Pokud zimuji v chladua relativnim temnu, mel bych k citrusum prihodit na zimu nejake hnojivo ci cokoliv podibneho?

U jedne rostlinky se mi stalo ze zezloutli nejmladsi listy a opadali a u dalsi lehce zezloutly kraje listu.

Dalsi jsou stale zelene (asi 10), tak se ptam abych vedel jestli je neco co mohu delat abych tomu zabranil?
antarian
velitel
velitel
 
Příspěvky: 797
Registrován: 02 zář 2018, 14:53
Bydliště: Kamhajek (kolinsko) 282m n.m.

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod Radoslav » 28 led 2023, 11:29

Keď rastlina nerastie, je jej hnojivo na nič. A to že nejaký list zožlkne a opadne, žiadny list nie je na veky, raz zožlkne a opadne. Nedostatok hnojiva sa skôr prejavuje rôznou žltou kresbou, res. žltnutie žiliek a pod. Ak zhodila nové listy bude to skôr iný dôvod.
Radoslav
ouško
ouško
 
Příspěvky: 57
Registrován: 20 kvě 2021, 17:00

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod Argout » 28 led 2023, 12:35

Nehnojila bych. Kritické období zimování je cca do března, tehdy má cenu pohnojit, přidat vodu, ale když se hnojí, chce to už světlo.

Žloutnutí a opadávání v zimě je normální - do určité míry. Že žloutnou lístky od krajů, je divné. Že by moc vody? Není to třeba nějaký teplomilnější druh, kterému vadí chlad? Co nějaký parazit? Nebo přece jen chloróza?
Argout
mírně pokročilý
mírně pokročilý
 
Příspěvky: 226
Registrován: 17 dub 2021, 14:21
Bydliště: 220 m n.m., Berounsko

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod antarian » 04 úno 2023, 01:13

zkusim to pak vyfotit :-D

jinak od zazimovani jsem je nezaleval a uklizel jsem nekdy kolem 20 listopadu. A tak mesic, dva predtim jsem uz nezaleval take, protoze obcas zaprselo, rosa atd. a to stacilo tak nejak na to aby substrat nevyschnul.

no uvidime, zatim kazdopadne zijou a sem tam par listku asi opadne, spis jsem zvedavy na to co udelaji plody, jestli to preziji a budou pokracovat v rustu nebo ne. (prece jen zimuji v chladu a relativnim temnu, tak jsem zvedavy).
antarian
velitel
velitel
 
Příspěvky: 797
Registrován: 02 zář 2018, 14:53
Bydliště: Kamhajek (kolinsko) 282m n.m.

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod antarian » 04 úno 2023, 11:38

Takhle to ted vypada

Obrázek

Obrázek
antarian
velitel
velitel
 
Příspěvky: 797
Registrován: 02 zář 2018, 14:53
Bydliště: Kamhajek (kolinsko) 282m n.m.

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod Hofis » 04 bře 2023, 00:27

Tak pár nových informací k zimování mé Okitsu ve volné půdě ve výklenku u zdi s krytem. Když jsem teď kontroloval po delší době minima a maxima, došlo ke změnám u obojího. Nové minimum mám ze dne 07.02.23 v 5,39 h 0,0°C. To byl také ve VDF zatím nejchladnější den od Nového roku s průměrnou teplotou -6,2°C a minimem -11,1°C. A nové maximum je ze dne 01.03.23 ve 12,18 h 9,5°C. Takže kupodivu také relativně mrazivý den, zatím nejmrazivější v březnu s průměrnou teplotou -2,8°C a dosavadním březnovým minimem -8,5°C. Což je relativně zajímavé. Ale bylo celý den jasno a celé dopoledne vlastně od východu slunce na to svítilo. A to byl ještě zimní dvojitý kryt:
Obrázek
Foto: Varnsdorf, 03.03.23

Ta netkanka jako druhá vrstva tam byla jednak proto, že možná i ten jeden až dva stupně udělá a hlavně odstíní právě takovéto jasné ale mrazivé dny v únoru a březnu, aby se to zbytečně neprobudilo předčasně. Ale jelikož se na severu už razantně otočilo počasí a stejně jako Ruda už na žádné velké mrazy nevěřím, tak jsem to odkryl a nechám jarní variantu už pouze s hlavním krytem:
Obrázek
Foto: Varnsdorf, 03.03.23

Takže teď když na to začne svítit, poroste tam už teplota hodně rychle. No uvidíme, jak to tam bude vypadat, až ten kryt začátkem května odmontuju. To bude velké překvapení, co tam na mě vykoukne. S21
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3762
Registrován: 04 čer 2013, 15:43
Bydliště: Varnsdorf - 334 m n. m., Praha-Motol - 301 m n. m.

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod Jibro » 13 úno 2024, 12:23

Hofis, myslím, že to dopadne dobře, jak jsem otestoval velkou roli hraje i to, když je jen ochráníš proti větru a zimnímu slunku, takže ten mléčný plast jsi zvolil dobře. U mě jsem konečně sepsal pokusy za poslední 2 zimy, kde to zcela bez ochrany některé mrazuodolné odrůdy moc nezvládly :) , letos už mám konečně dost materiálu rozroubovat i ostatní odrůdy, co chci otestovat, takže příští rok budu mít snad data o reálné odolnosti u mnohem víc odrůd... http://citrusy.info/test-mrazuodolnych- ... zima-2022/

Jinak letošní zimu dává Sudachi a Eremorange uvnitř skleníku opět na pohodu, ty samé odrůdy testované venku už ale přišly o všechny listy a vypadají podstatně hůř.
Obrázek
Jibro
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 157
Registrován: 30 lis 2018, 12:38
Bydliště: Vysočina 500 m n. m.

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod Hofis » 13 úno 2024, 17:05

Jibro, opět velice zajímavý článek. Jak jsou na tom ty odolné hybridy s potřebou vegetační doby, resp. stihlo by teoreticky něco dozrát i v našich podmínkách za jednu sezónu? Předpokládám, že je chceš spíše využít k pozdějšímu zpětnému křížení s převážně unshiovkami a vyšlechtění tolik kýženého hybridu s vysokou odolností proti mrazu a plody blížící se kvalitou právě unshiovkám, jak píšeš na konci toho článku? Vím, že je k tomu poměrně dlouhá cesta, ale nabízí se to. :)
Jinak v tom sklolaminátovém krytu ve VDF bylo letos zatím minimum -4,7°C a nikoliv -4,9°C, jak jsem někde psal, zamotala se mi do toho Praha s -3,9°C, takže oprava. :) Tuto nejnižší teplotu jsem naměřil při minimu -14,5°C venku. Ale je to orientováno na jihovýchod, což je také dost důležité. Slunce je sice nízko, ale nějakou sílu má a nestíní mu stromy s listy, takže se to i při mrazech přes den bezpečně prohřívá na nadnulové teploty. A zrovna nedávno jsem právě i přemýšlel nad tím, jestli by nebylo přeci jen lepší, pořídit ten sklolaminát úplně čirý. Ani ne tak kvůli zimování, ale spíše právě kvůli urychlení nástupu do vegetace na jaře. Minulý rok byla rostlina po odstranění toho krytu po zmrzlých sice už narašená, ale dokážu si představit, že by to mohlo být i lepší. Faktem ale je, že minulé jaro bylo extrémně chladné, tak uvidíme, jak to bude letos. Letos jsem i rezignoval na ten dodatečný kryt z netkanky okolo, chtěl jsem zjistit, jaký to má vliv. A dá se říci, že i celkem podstatný určitě to ještě další minimálně 2°C udělá, spíše i více. Tak přemýšlím, jestli by nebyla nejlepší kombinace právě úplně čirého sklolaminátového krytu s tím, že na zimu bych to ještě zakryl dvojitou netkankou kolem dokola, jak je vidět na fotkách výše. Po nejhorší zimě bych pak třeba někdy v březnu/dubnu tu netkanku odendal a už by na to pražilo přímo slunce. Mohlo by to prodloužit vegetační dobu. Ale uvidím, jak to dopadne letos a podle toho se rozhodnu. Třeba bude letošní jaro alespoň průměrné, a ne tak chladné, jako to poslední. Takže to pak vyhodnotím a uvidí se.
Velmi zajímavé jsou i údaje z Prahy, kde mám v rohu mezi barákem a vyvýšenou zídkou pod krytem z dvojité protimrazové netkanky Zoranu.
Obrázek
Obrázek

Mám tam také čidlo a zatím jsem tam měl minimum již výše zmiňovaných -3,9°C při -11,4°C venku. To je velice překvapivé číslo, sám jsem takovou efektivitu tohoto způsobu zakrytí ani nečekal i vhledem k tomu, že se v té místnosti za tím přes zimu vůbec netopí a teploty se tam v zimě pohybují kolem 8°C. Uvidíme, jak to bude dál na jaře. Už teď mi tam totiž čidlo hází zejména ve slunečných dnech celkem slušná hausnumera, co se maxim týče. Už jsem tam měl i nad 30°C, což je samozřejmě nesmysl. Je to dáno tím, že to čidlo je tam zcela nezakryto, a ještě orientováno snímačem směrem ke slunci, takže ve slunečných dnech tam praží přímo na ten snímač. Jakmile zajde slunce za roh baráku, relativně rychle poklesne i ta teplota. I tak se to ale pod tím slušně zahřívá, a i několik hodin po tom jsou tam teploty až o 5°C vyšší než okolní vzduch. Tak doufám, že se to na jaře nespálí. Co jsem tam dneska jen tak zběžně nakoukl, tak rostlina vypadá celkem pěkně, je zelená a žádné poškození zatím nevidět. Případně ještě zdokumentuji na jaře po definitivním odstranění té netkanky.
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3762
Registrován: 04 čer 2013, 15:43
Bydliště: Varnsdorf - 334 m n. m., Praha-Motol - 301 m n. m.

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod Jibro » 13 úno 2024, 17:46

Z těch co se mi osvědčil je asi nejranější Sudachi i vzhledem k tomu, že má nejlepší chuť v zeleném stavu, takže se nenechává dozrát do žluta, v Japonsku už sklízí koncem srpna, u nás myslím je reálný konec září, půlka října, můj je semenáč, který ještě nekvetl, takže zatím přesně nevím.
Eremorange tak říjen-listopad, ale je dost zpráv, že se mu v chladnějším klimatu nechce kvést, i roubovaným rostlinám, ten můj zatím také nekvetl, schválně jsem ho vzal z jiného zdroje než Adavo, o kterém někdo psal že čeká 5 let na květy, tak uvidím.
Ichangquat je také hodně raný, ale po kumkvátu má opožděné kvetení do léta, takže opět říjen - listopad.
Yuzu 1, 3 ,1-754 mi dozrály do konce listopadu bez problému, stejně tak Ichang Papeda a Ichang papeda x Washington pomeranč, Ichangstar 60 také dozrál do konce listopadu.
Mandarina Keraji je bohužel pozdní, u mě ani v prosinci nebyla plně vybarvená...

Problém toho zimního slunce, je v případě dlouhotrvajících mrazů, kdy promrzne půda a za jasných dnů by se ti do toho krytu opřelo slunce, tak můžou listy usychat protože ten odpar nenahradí, pokud bys ale udržel půdu nezamrzlou tak by to asi tak nevadilo, oni ty chladné noci spolehlivě brzdí nástup vegetace, i když mám ve skleníku 30°C v březnu, tak většina citrusů stejně nevyraší, protože noci jsou stále i pod nulou, paradoxně nejdřív raší poncirus, týden nebo 14 dní po něm citrumela a až pak ostatní citrusy.

Takže na jaře by ten průhledný moc nevadil jen by se nesměl přehřívat nad 35°C, na zimu bych spíš nechal ten mléčný, už jsem četl spoustu zpráv ze zahraničí, že citrusy, které jsou přes zimu ve stínu přezimují mnohem lépe, než na plném slunci, to samé platí pro vítr.
Jibro
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 157
Registrován: 30 lis 2018, 12:38
Bydliště: Vysočina 500 m n. m.

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod Hofis » 13 úno 2024, 19:13

Díky moc za cenou informaci, tak ten mléčný kryt byla na první dobrou přeci jen asi lepší volba. Já se právě bál hlavně toho přehřívání třeba v březnu/dubnu, kdy už může být venku nad 20°C, a to by tam pak s tím čirým krytem bylo peklo, protože je to jihovýchodně orientované a praží tam prakticky od rána do nějakých 3 hodin odpoledne. Stromy v té době ještě nemají listy, takže nic nestíní. S13 Ohledně toho zamrzání půdy strach nemám, obě stanoviště jsou prakticky u paty baráku, tam si kořeny určitě najdou místa, kde to nikdy nezamrzne, ten barák to udrží. Proto jsem právě zvolil tato stanoviště, i s ohledem na to nezamrzání v zimě a v Praze samozřejmě i na dostatek vody přes léto. Na té fotce je vlevo vidět betonová rýna. Plán je, aby to prokořenilo pod ní, tam bude vlhčí půda i přes perné léto (předpoklad). Při sázení jsem se na to zaměřil. :) Ale třeba minulý rok hned po vysazení by to bez zálivky nezvládlo, musel jsem pravidelně zalévat, jinak by to uschlo. No, uvidíme další roky...
Jinak to jsou moc zajímavé kousky, o kterých píšeš. Mohu se prosím ještě zeptat, jak bys chuťově hodnotil ten hybrid Ichang papeda x Washington? Je to víc do citronu nebo spíš do toho pomeranče, resp. dá se to jíst? :lol:
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3762
Registrován: 04 čer 2013, 15:43
Bydliště: Varnsdorf - 334 m n. m., Praha-Motol - 301 m n. m.

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod Jibro » 13 úno 2024, 19:47

Ichang papeda není ustálená odrůda a je celkem dost odlišných klonů, některá nemá třeba skoro vůbec dužinu, ale všechny mají moc velkých semen, které podstatně uberou dužinu a při křížení je to bohužel dominantní, takže to samé platí i u naprosté většiny kříženců s Ichangem.

Výjimkou je Ichang papeda Ivia, ta je bez opylení bez semen a má vcelku dobrou chuť, méně kyselou než citron, ale kupodivu z testovaných na fotu byl "nejsladší" můj FD, který vykvetl ve 3 letech.

Washington x Ichang aka Ichang papeda x Orange byl nejvíc kyselý z těch na fotu a hodně obřích semen s trochu pomerančovou příchutí, takže na přímou konzumaci to není, ale měl hodně šťávy, na "limonádu" by to šlo.

Výhodou Ichangstaru je, že má jen 25% poncirusu a zbavil se tak těch lepkavých pryskyřic a pachutí poncirusu, ale zase v chladném klimatu podobně jako citrumela je více či méně nahořklý podle sezóny.
Z těhle 4 byla ichang papeda Ivia asi nejlepší a má i zajímavý tvar plodu, jako mnohem mrazuodolnější náhrada citrónu se mi zdá dobrá, ale ještě ji nemám otestovanou na mrazuodolonost.

Obrázek
Jibro
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 157
Registrován: 30 lis 2018, 12:38
Bydliště: Vysočina 500 m n. m.

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod Hofis » 13 úno 2024, 20:33

Ok, díky moc za info, budu se raději držet svých osvědčených unshiovek. :)
Ale je to moc zajímavé, hlavně ta Ivia vypadá moc pěkně, i tím tvarem plodu. Velmi dekorativní. Pokud by tam byla nějaká slušná mrazuvzdornost, tak by to byl velmi zajímavý adept na vysazení na nějaké dobře chráněné teplé místo.
A ten FD vypadá také velmi pěkně. S6
Hofis
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 3762
Registrován: 04 čer 2013, 15:43
Bydliště: Varnsdorf - 334 m n. m., Praha-Motol - 301 m n. m.

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod Jibro » 13 úno 2024, 22:17

Jasně pro tvé podmínky nemá vlastně moc smysl zkoušet něco odolnější než unshiovky, protože mají s přehledem kvalitnější plody, než všechny mrazuodolné hybridy, jediný zádrhel může být jestli dokáží plody dozrát do dobré kvality.

On ten Ichang x pomeranč nebude nejspíš o moc odolnější, respektive 1-2 stupně se nevyplatí vyměnit za mnohem horší kvalitu plodu, když ten tvůj kryt udrží unshiovky dlouhodobě naživu. Bohužel u nás ty mrazuodolné hybridy ještě nejsou dost odolné aby šly ven bez ochrany jako poncirus a do chráněného prostředí jsou lepší zase odrůdy s kvalitnějšími plody, u mě třeba Sudachi a Eremorange vypadají slibně, snad objevím i další.

Já se chci právě zaměřit na vytvoření vylepšené trifoliáty, než abych se pokoušel o další hybrid, který nedá dlouhodobě ani - 12°C bez poškození. Takže vybrat poncirusy s o něco lepšími plody a ty zpětně křížit s nejlepšími 50% hybridy. Výsledek by mohla být rostlina s odolností blízko poncirusu, která nebude mít lepkavé pryskyřice a pachuti, ideálně i málo semen.

V tom už je třeba i ten Ichang x pomeranč cenný, protože teoreticky umožní po zkřížení s Citrange (poncirus x pomeranč) dosáhnout 50% pomeranč, 25% ichang a 25% poncirus.
Ichang se totiž zdá schopný právě odstranit tu lepkavost a další pachutě poncirusu, jak dokazují třeba Ichangstary.

Osobně už mám i mé hybridy FD x Ichang Ivia z minulého roku, takže ty by mohly zase posunout odolnost o kousek blíž poncirusu, než má třeba citrange, možností je zkrátka hodně a pak už je to čistá matematika,jak se ty stovky nebo spíš tisíce genů ovlivňující plod a odolnost nakombinují... jenže na to je potřeba dovést stovky nebo spíš tisíce semenáčů do plodnosti, což je v našem klimatu a amatérských podmínkách nereálné, takže spíš hraji takovou loterii pro zábavu, zatočím kolem a za 8 -10 let se dozvím co mi padlo :lol:
Jibro
čestný člen ( přispívající )
čestný člen ( přispívající )
 
Příspěvky: 157
Registrován: 30 lis 2018, 12:38
Bydliště: Vysočina 500 m n. m.

Re: Zimování citrusů

Příspěvekod meyer » 14 úno 2024, 09:18

ok, ten lepší poncirus by se mi také zamlouval. S12
Uživatelský avatar
meyer
oficír
oficír
 
Příspěvky: 567
Registrován: 19 pro 2020, 18:15
Bydliště: Praha 17

PředchozíDalší

Zpět na CITRUSY

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků