speedy píše:Tak zkusit stříkat i ten rakytník samce a při kvetení? No, připočtu k tomu ty otravný trny, problematickou sklizeň ... tak to raději (zatím!) nechci.
Vzhledem k typu samčích květů mi připadá postřik fungicidy v době kvetení zcela zbytečný. Ty houbové choroby v populaci rakytníků řádí solidně, není to monilióza, ale hlavně Verticillium, Fusarium, Hymenopleella, Cytospora a další.
Obávám se, že žádné univerzální řešení to nemá, jako u všeho jsou nejvíce postižené rostliny, které jsou z nějakého důvodu ve stresu - sucho/mokro v nesprávnou dobu, nevhodné stanoviště, problém se symbiotickou bakterií Frankia, atd.
Houby mohou do rostliny proniknout i přes kořeny a šířit se uvnitř pletiv několik sezón než se objeví první viditelné příznaky (usychání výhonů, nekrózy, atd.). Pak už se s tím nedá nic dělat, nepomůže ani hluboký řez, jedině vykopat a spálit.
Při stříhání napadených větví si to ještě člověk hezky nůžkama roznese na zdravé rostliny. Podle toho, jak to roky pozoruju, tak mi připadá, že v některých lokalitách je tlak patogenů tak silný, že tam rakytník prostě dlouhodobě nemá šanci přežívat. Do toho ještě Rhagoletis batava (seabuckthorn fly), která už se vyskytuje skoro na celém území ČR.
Uznávám, že pěstování tohoto druhu je celkem boj, ale na druhou stranu - které ovoce je v dnešní době zcela bezproblémové? Já už snad nic takového ani neznám.