od stefanos689 » 09 srp 2013, 13:01
Klidne i s peckama, ale sbirej jen ze zeme ty pekne prezrale. Idealni je, kdyz se pri stlaceni mezi prsty rozprskne. Potom tam nemusis pridavat ani cukr. Hlavne tam nedavej nahnile a nedozrale. Sud radsi vetsi, ale minimum aspon 60 l. Rozmackat nebo nadrtit. Pracnejsi je mackani, ale je to jednoznacne lepsi, protoze pri drceni dojde k i k podrceni pecek. Pokud to nedelas ve velkem a chces naplnit jen 1 sud pro sebe, tak je lepsi si s tim pohrat. Rozmackat se da i s pomoci nejakeho nastroje, neni treba brat kazdou mirabelku do ruky:) Naplnit sud, uzavrit a dat do sklepa (ideal 15-20 stupnu). Muzes pridat kbelik vody, aby kvas nebyl moc husty. Alkoholove kvaseni krasne probiha i bez pristupu vzduchu a navic se omezi vznik plisni. Po par dnech otevrit (pozor viko vyleti) a zkontrolovat zda se neobjevila plisen. Pokud ano, tak odebrat celou horni vrstvu a zase zavrit.